Nemzetközi foci

Sosem találod ki, hogy ki a Premier League legjobb kapusa!

A Manchester United klasszisa, David de Gea „csak” a második egy különleges statisztika szerint.

Milyen statisztikával lehet a leghatékonyabban mérni a kapusok közötti különbséget? A clean sheet árulkodó lehet, de pontosan tudjuk, hogy sok esetben elsősorban a védelmet minősíti, nem feltétlenül a kapust, és egy topklub alkalmazásában sokkal könnyebb zsinórban szállítani őket – adott esetben akár erőfeszítés nélkül is –, mint kisebb kluboknál. A védési hatékonyság szintén fontos adat, de nem mutatja meg a különbséget az egyes lövések között: ugyanolyan súllyal esik latba egy harminc méterről leadott gurítás, mint egy közeli fejes – írja a Cold Rainy Nights in Britannia nevű magyar Facebook-oldal bejegyzése.

Ezt láttad már?
Újabb sokkoló helyszíni videó került elő a Fradi-botrányról
Nick Pope Fotó: Oli SCARFF / AFP

Utóbbi problémát tudja kiiktatni az ún. xG-modell, amely különbséget tesz a kapura tartó lövések minősége, és ezen keresztül a védések között is. A BBC Sport gyűjtése alapján így meg tudjuk mutatni, melyik kapus akadályozza meg átlagban a legnagyobb gólszerzési lehetőségeket (minél inkább a pozitív tartományban van valaki, annál nagyobbakat véd), és mely kapusok teljesítenek durván alul, alacsony minőségű helyzetekből is sok gólt beszedve.

A modell persze nem hibátlan, de kétségkívül elgondolkodtató és érdekes. Az élen a Burnley kapusa, a 25 éves Nick Pope áll, míg a második helyen a világklasszis David de Gea (Manchester United). Érdekesség, hogy az Arsenal, Chelsea, Manchester City,
Liverpool négyes nem ad játékost a legjobb öt közé. A legrosszabb mutatóval a Stoke kapusa, Jack Butland áll.

Fotó: BBC Sport

Olvasói sztorik