Nemzetközi foci

Gyászol a futballvilág: elhunyt a világbajnok szélső

Kilencvenéves korában elhunyt Hans Schäfer, a magyar válogatottat az 1954-es világbajnokság berni döntőjében 3-2-re legyőző nyugatnémet válogatott tagja, későbbi csapatkapitány. A sportember keddi halálhírét korábbi klubja, az 1. FC Köln közölte.

„Az egész FC család mélyen gyászol, gondolatban Hans Schäfer hozzátartozóival vagyunk. A klub történetének egyik legnagyobb alakját veszítettük el. Világbajnokként és az egyesület legnagyobb ikonjaként Hans Schäfer halhatatlan” – fogalmazott Werner Spinner klubelnök.

Schäfer 1927. október 19-én született Kölnben, és egész pályafutását szülővárosa klubjában töltötte, a csapatban 394 tétmérkőzésen 254 gólt szerzett. A válogatottban 39 alkalommal lépett pályára, és 15-ször volt eredményes.

Az 1954-es vb-döntőben a németek 0-2-ről fordítva nyertek 3-2-re az Aranycsapat ellen, ezt Németországban azóta is „berni csodaként” emlegetik, a pályára lépett játékosokat pedig „berni hősöknek” nevezik.

Fotó: Erich Spiess / AFP

„Nem történt csoda, és mi nem vagyunk hősök. Egyszerűen jó futballisták voltunk, akik jól tudtak együttműködni. Benne volt a tudásunk és a szerencse is” – mondta néhány éve erről a legendás balszélső, aki – amíg egészsége engedte, egészen a közelmúltig – rendszeresen kijárt a kölni mérkőzésekre.

Schäfer 1962-ben és 1964-ben bajnok lett az 1. FC Kölnnel, és ő volt az első német játékos, aki sorozatban három világbajnokságon vett részt (1954, 1958, 1962). 1963-ban az év labdarúgójának választották hazájában. A 63 évvel ezelőtt világbajnok csapat tagjai közül már csak Horst Eckel van életben.

„Nagyon szomorú vagyok, pár héttel ezelőtt még telefonon beszéltünk a 90. születésnapja alkalmából Hans barátommal, és úgy tűnt, hogy jól van” – mondta a 85 éves Eckel, hozzátéve, már csak ő maradt az 1954-es gárdából, és valóban egyedül érzi magát.