Nemzetközi foci

Ezer nap, ezer ősz hajszál: Dárdai Pál jubilál a Herthánál

Összegyűjtötték a magyar szakember legemlékezetesebb mondatait Hertha-vezetőedzőként.

Szerdán lesz ezer napja, hogy – először ideiglenesen, majd megerősítve posztján – Dárdai Pált nevezték ki a Hertha BSC vezetőedzőjének. A német Bundesliga 1963-as rajtja óta mindössze négy szakember irányította hosszabb ideig a berlini futballcsapatot. A dpa német hírügynökség a jubileum alkalmából hosszabb összeállítást közölt az elmúlt közel három évről, s megjegyezte, hogy a magyar tréner a tőle megszokott módon gyakorlatiasan kezeli pályafutása mérföldkövét.

Fotó: Europress/AFP

– Ezer nap, ezer ősz hajszál – fogalmazott egy kacsintás kíséretében a 41 éves vezetőedző. – Szép dolog ez, de a labdarúgásban mindig csak a következő passz számít. S ha ez a passz rendszeresen nem érkezik meg a megfelelő helyre, akkor a tréneren nagy lesz a nyomás.

Dárdai Pál éppen a közelmúltban élhette át először, hogy a gyengébb szereplés miatt a szurkolók és a média képviselői is nyíltan támadták. A bajnokságban négy nyeretlen mérkőzés után aztán a múlt hétvégén sikerült legyőznie a csapatnak a Hamburger SV-t, s ez – legalábbis mindenki ezt reméli a fővárosi klub háza táján – fordulópontot jelenthet.

– Ebben az elmúlt ezer napban is sokat tanultam, de a legtöbb tapasztalatot az utánpótlásban szereztem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy eddig sikeres voltam – mondta a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya.

Dárdai Pál legfontosabb állomásai és legemlékezetesebb mondatai Hertha-vezetőedzőként:

2015. február 5.: Kék a vére és magyar a szíve – ezt mondta a játékosként rekordszámú (297) mérkőzésen pályára lépett klubkedvenc bemutatkozásakor, amikor még a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. Első meccsén 2-0-ra nyert a csapata Mainzban.
2015. május 29.: Véglegesítették a posztján, a szerződése pedig határozatlan időre szól a Herthánál, azaz ha a munkája sikertelen lesz a proficsapatnál, visszatérhet az utánpótlásba. „Minden trénerre igaz, hogy valamikor mennie kell” – mondta akkor Dárdai.
2016. április 20.: Dárdai Pál kiesőjelöltből nemzetközi kupaszereplésre esélyes gárdát formált a Herthából, ráadásul a Német Kupában is majdnem sikerült elérniük a döntőt, amelyre éppen Berlinben került sor. Az elődöntőben aztán megálljt parancsolt nekik az esélyesebb Borussia Dortmund. „Egy százalékról száz százalékra. Ez mindenkinek túl sok volt, Berlinnek és nekünk is” – mondta a tréner.

Fotó: AFP/John Macdougall

2017. május 13.: Bár az utolsó fordulóban kikapott, a Dárdai-csapat elérte a célját, s nyolc év után ismét európai kupaszereplést (Európa Liga) érő helyen végzett a bajnokságban. Annak ellenére sikerült ez, hogy a hazai és idegenbeli mutatója kétarcúvá tette az együttest, amely nyolc idegenbeli elvesztett meccsével negatív klubcsúcsot állított fel. „Ez a harmadik rekordom a Herthánál. Én játszottam a legtöbb mérkőzést a klubnál, és a legtöbb pontot gyűjtöttem. És most a legtöbb idegenbeli kudarc is az enyém” – fogalmazott humorosan Dárdai.
2017. október 28.: A mostani szezonban sincs még idegenbeli győzelme a gárdának, amely ráadásul a kupából is kiesett. Dárdai azt mondta, az elmúlt hetekben sok kritikát kapott, s a történtekből sokat tanult. „Nem tudom, kinek állt érdekében, hogy ezt a nyomást mesterségesen gerjessze, de mindenesetre néhány dolgot megtanultam belőle” – mondta a magyar szakember. Dárdai előtt még Georg Kessler, Helmut Kronsbein, Jürgen Röber és Falko Götz áll, utóbbiak voltak nála hosszabb ideig a Hertha BSC vezetőedzői.

Olvasói sztorik