Nemzetközi foci

Egészen furcsa szabályváltoztatás jöhet a labdarúgásban

A jövőben nem csak a játékosok kaphatnak piros lapot. Első körben Ausztráliában vezetik ezt be.

A játékosok után az edzőket is sárga és piros lappal büntethetik Ausztráliában, a férfi és a női élvonalban. Az ausztrál szövetség keddi közleménye szerint a sportág svájci székhelyű szabályalkotó testülete (IFAB) jóváhagyta a tervezetet, így pénteken már meg is kezdődhet a tesztidőszak.

A szakmai stáb tagjait jelenleg úgy lehet büntetni, hogy elküldik őket a kispadtól, de Greg O’Rourke, az ausztrál liga elnöke szerint a színes lapok használata a pályán kívül is jobban kifejezné, és a nézők számára érthetőbbé tenné, milyen szabályszegés milyen szankciót von maga után. Piros lap jár például azért, ha valaki agresszíven eldob egy vizespalackot, az ellenfele felé köp, sértő hangnemet használ vagy provokatív szándékkal a másik csapat kispadja felé közelít.

Aki gúnyosan megtapsolja a játékvezetőt vagy rendszeresen a technikai zónán kívül tartózkodik, az sárga lapra számíthat. O’Rourke hangsúlyozta, hogy a kispadon ülők helytelen magatartása elfogadhatatlan és komoly következményekkel járhat, a kísérletnek részben az is a célja, hogy az ő viselkedésüket javítsa.

Olvasói sztorik