Nemzetközi foci

A Barca tényleg kész elhagyni a LaLigát?

Áll a bál Spanyolországban, nehéz megmondani, a pénteki események után mi vár Piquéékre.

Megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. Ahogy arról az MTI beszámol, a titkos szavazáson az indítványt hetven képviselő támogatta igen szavazattal, tízen voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az eredmény kihirdetését követően a függetlenséget támogató pártok elénekelték a katalán himnuszt az ülésteremben. A szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

HŐS
Meccs közben mentett életet a magyar játékvezető

Kitörő lelkesedéssel reagáltak azok a függetlenségpárti katalán polgármesterek, akiket erre az alkalomra a parlamentbe invitáltak, ahol egy különteremben figyelték a szavazást. Girona városának önkormányzata a döntés hírére azonnal levette homlokzatáról a spanyol zászlót.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ami több helyen erőszakba torkollt. A referendumon a választók valamivel több mint negyven százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták a referendumot.

Akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá. Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon.

Rémes lenne, ha le kellene mondanunk a Barca-Real rangadókról… Fotó: Getty Images

A spanyol kormány szerint a törvényes garanciák nélkül megtartott szavazás eredménye nem lehet politikai döntések alapja, és úgy vélte: a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják.

A spanyol szenátus megszavazta a katalán kormány feloszlatását tartalmazó javaslatcsomagot. Nagy kérdés, a történtek után hogyan alakul az FC Barcelona (és a többi katalán klub) sorsa. A döntéshozók közül többen azon a véleményen vannak, hogy a Barcát számos külföldi (francia, angol, olasz) bajnokságban szívesen látnák, másrészt viszont óriási veszteség érné a LaLigát, ha le kellene mondania az El Clásicókról…

Olvasói sztorik