Nemzetközi foci

Bölöni egyszer látta Ronaldót, meg is hívta a csapatába

Egykori edzője mesélt a portugál klasszis „felfedezéséről”.

Cristiano Ronaldót aligha kell bemutatni bárkinek is: a jelenleg a Real Madridban játszó klasszis az angol és a spanyol bajnokságban is bajnoki címeket és kupagyőzelmeket jegyzett eddigi karrierje során, és a BL-serleget is négyszer emelhette már a magasba, míg válogatott szinten éppen a legutóbbi Európa-bajnokságon ért a csúcsra Portugáliával.

A négyszeres aranylabdás játékosról felfedezőjét, Bölöni Lászlót kérdezte a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapja. A romániai magyar szakember a Sporting Lisszabon vezetőedzőjeként hívta meg a felnőtt csapat keretébe az akkor még utánpótláskorú játékost.

– Csupán egyszer láttam, a klub U16-os és U18-as csapatai közötti barátságos meccsen, és azonnal eldöntöttem, amint lehet, a szárnyaim alá veszem. Ez a pillanat akkor jött el, amikor a portugál válogatott miatt több játékosom is hiányzott a csapatból, és fiatalokkal kellett feltölteni a keretet. Akkor hívtam fel a felnőttek közé a tizenhat éves Ronaldót, de nem gondoltam volna, hogy hosszabb ideig a kerettel marad. Azonban amint láttam az első edzését, eldöntöttem, nem hagyom elkallódni – mondta Bölöni.

Éppen a portugál válogatottnak köszönhette első lehetőségét Ronaldo Fotó: Getty Images

A szakember elárulta, arra pontosan nem emlékszik, kellett-e tolmács a beszélgetéshez, amikor közölte Ronaldóval, hogy mostantól a felnőtt csapattal edz – ugyanis abban az időben ő még csak éppen elkezdte tanulni a portugál nyelvet. Azonban arra emlékszik, hogyan reagált az azóta klasszisá váló játékos: széles mosollyal, büszkén nyugtázta, hogy a felnőttek között kap lehetőséget. Carlos Freitas technikai vezető aztán közölte Bölönivel, a szabályok nem engedik meg, hogy ilyen fiatal játékos pályára lépjen az élvonalban – a szakember azonban ragaszkodott hozzá, így eleinte csak az edzéseken és a barátságos meccseken kapott lehetőséget.

A teljes, angol nyelvű interjú itt olvasható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik