Nemzetközi foci

Ritka a levegő az argentinok körül

És nem csak a tengerszint feletti magasság miatt vannak bajban...

Óriási izgalmak várhatóak a dél-amerikai világbajnoki selejtezősorozat zárófordulójában, melynek legnagyobb kérdése, hogy a legutóbbi ezüstérmes argentin csapat elbukik-e a quitói magaslaton.

A Lionel Messi fémjelezte válogatott márciusban indult meg a lejtőn, azóta képtelen tétmeccset nyerni, s az sem segített rajta, hogy júniusban Jorge Sampaoli vette át a kapitányi feladatokat.

Ezt olvastad már?

Tripla áron vinné a PSG a Premier League legjobb középpályását

A csapat csütörtökön a Peru elleni hazai 1-1-gyel a hatodik helyre csúszott vissza a tíz együttest felvonultató tabellán, azaz kiesőhelyen áll, viszont a sorsa még saját kezében van.

Az argentinok feladata egyértelmű, győzniük kell Ecuadorban, s akkor a legrosszabb esetben is az ötödik, pótselejtezős pozícióban zárnak. Ugyanakkor a quitói túránál talán még Brazíliába is szívesebben utaztak volna Messiék a sorsdöntő összecsapásra.

A brazilok biztosan ott lesznek, az argentinok lemaradhatnak Fotó: Getty Images

Az ecuadori pálya ugyanis közel 3000 méteres magasságban fekszik, a ritka levegő pedig hatalmas megpróbáltatást jelent a vendégek számára. Argentína 2001. augusztus 15-e óta nem volt képes ott győzni, azaz Lionel Messi, a jelenkor egyik legnagyobbja sosem távozott még sikerélménnyel az Estadio Olímpico Atahualpából.

A győzelemmel akár még a biztos kijutást jelentő pozícióban is végezhet a Sampaoli-gárda, ha Chile nem győz Brazíliában, vagy Kolumbia és Peru nem bír egymással. Viszont a vereség alighanem végzetes lenne a csapatra nézve, s még a döntetlen is szinte biztos búcsút jelentene.

Utóbbi esetben csak úgy lehetne ötödik, ha a vele azonos ponttal álló, most ötödik Peru kikap, a mögötte egy ponttal lemaradva hetedik Paraguay pedig nem győz otthon a sereghajtó Venezuela ellen. Argentína kiesése óriási szenzáció lenne, a csapat 1970-ben maradt le legutóbb világbajnokságról.

Lionel Messi nélkül rendezik a jövő nyári vébét? Fotó: Europress/AFP

A régióban a második helyezett Uruguay számára csak matematikailag nem biztosított még a vébé-részvétel, mert gyakorlatilag már továbbjutónak tekinthető. A Bolívia elleni hazai győzelem papírformának ígérkezik az uruguayiak számára, akiknek az egy pont is elég, de még vélhetőleg a vereség is belefér, mivel három ponttal előzik meg az ötödik Perut és a hatodik Argentínát, gólarányuk pedig – ami azonos pontszám esetében elsődlegesen dönt – kilenccel jobb riválisaiknál.

Uruguay mögött óriási a tülekedés, a harmadik Chile és a negyedik Kolumbia ugyanannyi pontot gyűjtött eddig, Peru és Argentína náluk eggyel, Paraguay pedig kettővel kevesebbet.

A dél-amerikai zónából négy csapat szerez közvetlenül jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával, Új-Zélanddal.

A 18. forduló programja (magyar idő szerint), szerda:

Paraguay–Venezuela, Asunción 1.30

Brazília–Chile, Sao Paulo 1.30

Ecuador–Argentína, Quito 1.30

Peru–Kolumbia, Lima 1.30

Uruguay–Bolívia, Montevideo 1.30

Az állás:

1. (és már vb-résztvevő) Brazília 38 pont

2. Uruguay 28

3. Chile 26 (26-24)

4. Kolumbia 26 (20-18)

5. Peru 25 (26-25)

6. Argentína 25 (16-15)

7. Paraguay 24

8. Ecuador 20

9. Bolívia 14

10. Venezuela 9

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik