Nemzetközi foci

Egyre valószínűbb: a jövő héten kizárhatják a Barcelonát

A katalán sztárcsapatnak nem lesz maradása a La Ligában.

Javier Tebas, a spanyol élvonal (La Liga) elnöke ismét részletesen beszélt a katalán függetlenségi törekvés miatt kialakuló helyzetről, aki a barcelonai térség klubjainak kizárásához vezethet.

Ezt olvastad már?

Volt-e jobb német kapitány Joachim Löwnél? Mutatjuk!

Katalóniában múlt vasárnap függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Az elnök elismerte: nem számítottak rá, hogy még a szezon vége előtt kikiálthatják a függetlenséget. Márpedig ha erre sor kerül, a kialakuló helyzetet jogilag elemezniük kell.

Vajon Messi is szabadon igazolhatóvá válik? Fotó: Getty Images

“Úgy gondolom, a bajnokságot valószínűleg végig lehetne játszani, de nem vagyok teljesen biztos. Ha kihirdetik a függetlenséget, természetesen azonnal megkérdezzük a katalán klubokat, hogy véleményezzék a helyzet, mondják el az álláspontjukat” – közölte Tebas.

Egyben felhívta a figyelmet, hogy az élvonalban csak azok a klubok versenyezhetnek, amelyek a Spanyol Labdarúgó Szövetséghez tartoznak.

“Ha a klubok támogatják a függetlenség álláspontját, akkor kikerülnek az állami szervezésű versenysorozatokból. A katalán kluboknak reagálniuk kell, nekünk pedig kötelességünk, hogy meghallgassuk őket. Senki sem számított arra, hogy ez a pillanat elkövetkezik, de a szabályokat végre kell hajtani. Megértem a véleménynyilvánítás szabadságát, de a demokráciában be kell tartanunk a törvényeket.

Kinek szurkolnak, ha kizárják kedvenc csapatukat? Fotó: Getty Images

Javier Tebas kijelentette: néhány hónappal ezelőtt még el sem tudta volna képzelni a La Ligát az FC Barcelona és az Espanyol nélkül, most viszont már sajnos igen.

“Értékes tagokat veszítenénk, de nem lenne sok bajunk belőle, kihevernénk” – mondta.

A sportvezető szerint a katalán klubok játékosai feltételezhetően szabadon igazolhatóvá válnának.

Olvasói sztorik