Nemzetközi foci

Stadionkatasztrófa: 29 szurkolóért aggódik a focivilág

A klubelnök mossa kezeit a franciaországi események után.

Szombaton félbeszakadt az Amiens–Lille francia bajnoki, mert leszakadt az egyik korlát a Stade de la Licorne-ban. Legalább 29 ember sebesült meg, köztük öt komolyan. A televíziós felvételeken látszik, hogy több tucat vendégszurkoló egymás hegyén-hátán ünnepelte a Lille vezetőgólját a 15. percben, amikor bekövetkezett az eset.

Az Amiens elnöke, Bernard Joannin egy sajtótájékoztatón elmondta, nem volt semmiféle jele, hogy bármi probléma van az 1999-ben átadott stadionnak azzal a szektorával, és szerinte a Lille ultrái a hibásak.

Ezt olvastad már?
Súlyos beteg a Real Madrid játékosa

 
– Nem volt semmi probléma a korláttal. A rendőrség körülbelül kétszáz lille-i ultra érkezésére figyelmeztett minket, akik nem bírtak magukkal a vendégszektorban, és több mint ötszázan rohanták meg a kerítést, ami tökéletes állapotban volt – nyilatkozta az elnök.

A helyi francia média arról számolt be, hogy a stadionban építés történt, de ez csak a baleset másik oldalán található tetőfedésre volt korlátozva.

Rendőrségi források szerint a sérültek száma még mindig nem végleges, a helyi kórház pedig azt közölte, hogy 29-en érintettek, közülük öten komolyan megsérültek.

Többen még mindig kórházban fekszenek a baleset után Fotó: Europress/AFP

A francia futballstadionok biztonsága jelentősen javult 1992 óta, amikor 18 ember meghalt az Armand Cesari Stadionban, a Bastia–Olympique de Marseille kupameccs előtt.

Nathalie Boy de la Tour, a francia hivatásos labdarúgóliga elnöke elmondta, hogy a lille-i stadion is megfelel a biztonsági előírásoknak. A vendégszurkolók közül azonban többen bírálták a létesítményt. “Olyan volt, mintha egy hajó süllyedne” – mondta egyikük.

A Lille OSC vezérigazgatója, Marc Ingla szerint Joannin megjegyzései felelőtlenek. “A szurkolóink ártatlanok, a profi labdarúgás pedig a legjobb szervezést igényli” – mondta, egyben megkérdőjelezte a biztonsági feltételeket.

A helyi ügyészség kivizsgálja az esetet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik