Nemzetközi foci

Botrány! Több világsztár is doppingolt a vébén

Carlos Tévez, Mario Gomez és Dirk Kuyt is a listán.

Ismét lecsapott a Fancy Bears, az orosz hackercsapat, amely azután kezdte el a működését, hogy lebuktatták az államilag irányított orosz doppinghálózatot. A Fancy Bears azóta szivárogtat ki jelentéseket nagy világeseményekről, most épp a 2010-es labdarúgó-világbajnokságról szivárogtattak ki e-maileket – írja a Guardian cikkére hivatkozva a 24.hu

A jelentések alapján olyan világsztárok, mint Carlos Tévez, Gabriel Heinze, Juan Sebastián Verón, Mario Gomez és Dirk Kuyt is olyan szert használt a 2010-es vb-n, ami a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján szerepelt. Ugyanakkor itt gyorsan le is kell szögezni, hogy külön engedéllyel, valamilyen betegségre használhatták, tehát ez nem minősül doppingvétségnek.

Tévez is tiltott szert használt a világbajnokságon Fotó: Europress

A fent említett argentin futballisták például betametazont használtak, ami csak nagy adagban minősül doppingszernek. Kuytnek dexametazonra volt engedélye, amit fogfájásra szedett. Gomez pedig szalbutamolt, amit asztmára használnak.

A Fancy Bears azt is bedobta, hogy 2015-ben 150 labdarúgó bukott meg drogteszteken, Angliában például legalább négyen, hárman kokainnal, egy valaki pedig ecstasyval.

Olvasói sztorik