Nemzetközi foci

Lewandowski lehet a következő aranylabdás

Legalábbis a németek szerint.

Ha van, aki megtörheti Lionel Messi és Cristiano Ronaldo 2008 óta tartó dominanciáját az Aranylabda-gálákon, akkor az mindenképpen a Bayern München csatára, Robert Lewandowski – állítja a német bajnokság hivatalos honlapja.

A 29. születésnapját éppen ma ünneplő csatárklasszis évek óta kiemelkedően teljesít, gyakorlatilag nem volt gyenge éve, mióta Németországban játszik. A lengyel támadó 2010-ben érkezett a Dortmundhoz és egyedül abban az idényben rúgott tíznél kevesebb gólt. Azóta sorrendben 22, 24, 20, 17, 30 és 30 találat került a neve mellé a szezon végére.

Nem beszélve arról, hogy hétvégén a Bayer Leverkusen ellen ebben az idényben is elkezdte a góltermelést, ő állította be ugyanis a 3-0-s végeredményt, amivel a Bayern München végleg bebiztosította a győzelmét.

Lewandowski 2014-ben igazolt a Bayernhez a Dortmundból és a bundesliga.de kiemeli, mennyire sokoldalú támadó, ami megmutatkozik a góljai különbözőségében is. A lengyel válogatott csapatkapitánya hol jobbal, hol fejjel veszi be az ellenfelek kapuját, van, hogy gyönyörű összjáték után talál be közelről, máskor távolról veszi célba a kaput és eredményes tud lenni szabadrúgásból is.

Ráadásul egyedülállóan magabiztosan használja ki a helyzeteit: a büntetők elvégzését is legtöbbször rá bízzák, eddig 15-öt lőtt és mindössze egyszer hibázott. Nem is meglepő, hogy meggyőző az összesített gólszerzési statisztikája. Eddig lejátszott 227 Bundesliga-meccsén összesen 151-szer talált az ellenfelek kapujába.

Ugyanakkor nem csak a befejezésekhez ért. Rengeteg gólja mellé 54 gólpasszt is kiosztott társainak, ami további bizonyíték sokoldalúságára. Ez a tulajdonsága már-már a jobb irányító középpályások közé is emelhetné, de ő egyértelműen a kapu előtt érzi magát leginkább elemében.

Lewandowski a csapattársaival is jól megérti magát Fotó: Europress/AFP

Sokat köszönhet tökéletes alkatának és erőnlétének, nem is véletlen, hogy korábbi dortmundi csapattársa, Nuri Sahin egyszerűen a „the Body”, vagyis „A Test” becenévvel illette.
Ennek ellenére sikereit és képességeit igazán rangos nemzetközi egyéni díjjal nem ismerték el.

Egyszer azonban eljön az ideje, hogy valaki megdöntse Messi és Ronaldo duójának egyeduralmát. Ha valaki, Lewandowski rászolgált és megdolgozott érte.

Hogy ez a valaki Lewandowski valóban lesz-e, már nem a németek reményei döntik el, mindenesetre biztos, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a varsói születésű klasszist.

Olvasói sztorik