Nemzetközi foci

Íme, a bizonyíték: a jó példa a világsztárok között is ragadós

Mats Hummels csatlakozott Juan Mata jótékonysági akciójához.

Jótékonysági akciót indított játékostársai körében Juan Mata: a Manchester United világ- és Európa-bajnok spanyol középpályása szeretné, ha hozzá hasonlóan más labdarúgók is felajánlanák fizetésük egy százalékát hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére. Az akcióhoz elsőként Mats Hummels, a Bayern München világbajnok védője csatlakozott.

Juan Mata szójátékkal élve a Common Goal nevet adta a kezdeményezésnek. A goal angolul gólt és célt is jelent. A spanyol válogatott labdarúgó szeretné, ha világszerte tudnának segíteni a hátrányos helyzetű fiatalokon.

Fotó: Europress/AFP

Mats Hummels elmondta, amint először hallott a napokban indult kezdeményezésről, tudta, ez jó esély a labdarúgás számára, hogy jobbá tegye a világot.

„Részese akartam lenni” ‒ idézte a világbajnok német játékost a The Daily Telegraph című brit lap pénteken.

A Bayern München hátvédje hozzátette, úgy érzi, nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy a sportágban keletkező egyre nagyobb bevételek egy részét jó célokra fordítsák.

„Az egyszázalékos felajánlás révén világszerte hidat építünk a labdarúgás és a sportág társadalomra gyakorolt hatása között” ‒ fogalmazott.

Juan Mata arra számít, hogy még többen követik Hummels példáját. „Nem ismerem őt személyesen, így jó értelemben meglepetésként ért, amikor megkeresett, hogy beszéljünk a projektről” ‒ mondta a The Daily Telegraph szerint a manchesteri középpályás. Megjegyezte, a német játékos „igazán érti, hogy mit akarnak elérni a Common Goal révén”.

A spanyol válogatott külön örül annak, hogy Hummels személyében a pályája csúcsán lévő, világbajnok sportoló, a világ egyik legjelentősebb klubjának játékosa csatlakozott hozzá. „Kétségem sincs afelől, hogy Mats részvétele másokat is arra sarkall majd, hogy így tegyen” ‒ közölte.

A Common Goalhoz befolyó összegeket a Streetfootballworld nevű jótékonysági szervezet által működtetett egyik alaphoz továbbítják majd. A berlini székhelyű csoport 80 országban 120 jótékonysági labdarúgó projektet támogat.

Juan Mata már korábban is hangot adott véleményének, hogy a profi futballban irreális fizetések vannak, a játékosok pedig burokban élnek.

A 29 éves spanyol játékos éves fizetése 8,5 millió font (2,8 milliárd forint) a Manchester Unitednél 2015-ös adatok szerint. A 28 éves Mats Hummels heti 150 ezer eurót (45,6 millió forintot) keres majd a pénteken rajtoló szezonban a német bajnoknál.

Olvasói sztorik