Nemzetközi foci

Brutál erős mezőnnyel rajtol a Bundesliga: trónfosztás várható?

Újabb topbajnokság veszi kezdetét a hétvégén. Górcső alatt Dárdai Herthája és Ancelotti Bayernje is. [b]Rangadó-előzetes.[/b]

Pénteken kezdetét veszi a Bundesliga 55. szezonja, a zsinórban hatodik bajnoki címére hajtó Bayern München a Leverkusen gárdáját fogadja. Megdöntheti idén valaki a bajorok hegemóniáját? Hogy bírja majd Dárdai Herthája a kettős terhelést? Megint robbantani fog a Leipzig? Kik a feltörekvő sztárok, kire érdemes figyelni? Figyelem, a Rangadó.hu idei Bundesliga-erősorrendje szigorúan becslés (jósgömböt nem használtunk), de helyenként fontos információkat tartalmaz a német liga szerelmeseinek és a semlegeseknek egyaránt.

A pénteki nyitómérkőzéssel valószínűleg a valaha volt egyik legerősebb mezőny kezdi meg szereplését az idei Bundesligában, a két feljutó személyében is tradicionális nagy klubot üdvözölhetünk (Hannover, Stuttgart), a két kieső pedig a Darmstadt és az Ingolstadt volt (mindkettő helyett el tudtunk volna képzelni nagyobb vérveszteséget).

Éppen ezért indokoltnak tartottuk, hogy részletes beharangozót készítsünk a történelminek ígérkező idényről, és felállítsunk egyfajta erősorrendet a csapatok között.

A csapatok általános erejének összegzése mellett a 9. helytől felfelé kitértünk a legnagyobb sztárokra, a várhatóan most berobbanó tehetségekre, valamint az előző szezonban képességükhöz mérten alulteljesítő, (remélhetőleg) bizonyítási vágytól égő játékosokra is.

Ribéryék Szuperkupa-győzelemmel indították a szezont Fotó: Europress/AFP

18 – 14. hely: Akiket elér majd a kiesés szele

Hannover 96: 18. hely. A Hannover egy éves kitérő után került vissza az elsőosztályba, a Stuttgart mellett, így meglepetésfeljutó idén nem volt. A nyáron elmaradtak a komoly igazolások, ami sokba kerülhet a gárdának: a Bundesliga valaha volt egyik legerősebb mezőnyében nehéz lesz megragadniuk. Lesznek győzelmeik, de a bennmaradáshoz szükséges minimum 35 pont nem fog nekik összejönni. Jönnek, látnak, kiesnek.

FC Augsburg: 17. hely.2011 óta biztos résztvevője a német bajnokság első osztályának, tavaly azonban nagyon közel kerültek a kieséshez, csak kimagasló hajrájuknak köszönhetik a megmenekülést. Végül a 13. helyen végeztek, de csak egyetlen ponttal előzték meg az osztályozós Wolfsburgot. A nyári átigazolási szezonban sem érkeztek neves erősítések, tippünk szerint idén kiesési gondokkal fognak küzdeni, és nem is kerülik el az osztályváltást.

FSV Mainz: 16. hely. Yunus Malli eladásával legnagyobb sztárjuk távozott, és a kiesés réme is sokáig fenyegette őket, egyedül jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nem kényszerültek osztályozóra. Az igazi minőség és átütőerő hiányzik a csapatból, ez meleg lesz.

VfB Stuttgart: 15. hely. Kiesésük után bajnokként térnek vissza az első osztályba, ez önbizalmat adhat nekik a kihívásokhoz. Simon Terrode személyében az előző két Bundesliga II. sorozat gólkirályát is a keretben tudhatják – nagy kérdés, hogy a csatár átmenti-e formáját a királykategóriába is. Ha igen, nem lesz gond, ha nem, ebből szenvedés lesz. Mi a középútra tippelünk, vérrel-verejtékkel, de a Stuttgart bennmarad.

Újra az élvonalban a Stuttgart Fotó: Europress/AFP

Hamburger SV: 14. hely. Egészen elképesztő, amit a Hamburg az utóbbi években a szurkolóival művel: bennmaradásuk folyamatosan egy hajszálon függ, de tartják a rekordot, miszerint ők az egyetlen csapat, amelyik minden évben a Bundesliga első osztályában szerepelt eddig. A most kezdődő szezonban valamivel jobb dolguk lesz a szimpatizánsoknak, már egy fordulóval a vége előtt bebiztosítják élvonali tagságukat egy 14. hellyel, 3 pontra az osztályozótól.

13-10. hely Masszív középcsapatok.

SC Freiburg: 13. hely. Az előző idénybeli hetedik hellyel magasra tették a lécet, fantaszikus szezont zártak, helyenként igencsak tetszetős játékkal. Két húzóember, Grifo és Philipp távozásával a kassza ugyan tele, de a korai EL-kiesés is megmutatta, idén más szelek fújnak Freiburgban. A kiesés sokáig releváns veszélyt jelent majd, de végül a 13. helyen bennmaradnak

1.FC Köln: 12. hely. Fantasztikus 2016-17-es szezont futottak az ötödik helyükkel, 1992 óta először kvalifikálták magukat az európai porondra, ráadásul egyenes ágon. Nagy kár (nem anyagi), hogy a siker fő letéteményese, a 25 bajnoki gólt szerző Anthony Modeste Kínába távozott – az érte kapott 34 millió euró persze sokat enyhít a fájdalmon. Peter Stöger nagy stratéga, de a csatár pótlása neki is nagy falat lesz, ezúttal a középmezőnyben fog küzdeni a Köln.

Eintracht Frankfurt: 11. hely. A német kupadöntővel erős szezont zárt legutóbb a Frankfurt csapata. Niko Kovac személyében karizmatikus edzővel lépnék meg a következő lépcsőfokot, a nyáron azonban több fontos játékosuk (pl. Vallejo a védelemből) is elhagyta a klubot. A bennmaradás biztos, időnként fel is érnek a top 10-be, de a kemény konkurencia miatt azonban többre nem futja majd. Az istenként tisztelt Alexander Meier ezt persze másképp gondolja.

SV Werder Bremen: 10. hely. A rossz rajt után a tavaszra magára talált a brémai gárda, és 11 meccses veretlenségi sorozattal fel is értek az élmezőnyre. Végül a 8. helyen zártak, fontos azonban megjegyezni, hogy a 64 kapott góljuk az egész ligában a legrosszabb mutató. Rapszodikus teljesítményük miatt most is hullámvasúthoz hasonló idény várható tőlük.

Ezúttal stabilabb lesz a Bremen? Fotó: Europress/AFP

9-4. hely: Harc a nemzetközi kupáért

VfL Wolfsburg

Mindössze két szezonnal azután, hogy másodikként végeztek a Bayern mögött, a Wolfsburg előző idénybeli visszaesése volt a bajnokság negatív szenzációja. A Eintracht Braunschweig ellen megvívott sikeres osztályozóval a csapat végül kiharcolta a bennmaradást – a „farkasok” most valószínűleg nem ilyen szenvedős szezonra vágynak.

A sztárjátékos: Mario Gómez. Hol lenne a Wolfsburg a jó öreg Mario góljai nélkül? Minden bizonnyal a Bundesliga II-ben kellene keresnünk a választ. Gómez még mindig kíméletlen az ötösön belül, vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. A következő idényben pedig már csapatkapitányként vezetheti csatába a társakat.

Akire érdemes lesz figyelni: John Anthony Brooks. A Herthában a liga egyik legjobb középhátvédjévé nőtte ki magát, a berliniek az érte kapott tizenhétmillió euróból tudtak építkezni a nyáron. Hogy a Wolfsburg jó vásárt csinált-e vele, az idény közepére kiderül – a legutóbb bekapott 52 gól csökkentése és Ricardo Rodriguez távozása miatt is abban bíznak, hogy Brooks hamar a védelem vezérévé válik majd.

Akinek bizonyítani kell: Yunus Malli. A „farkasok” szurkolói egyelőre nem zárták a szívükbe a Mainztól télen érkező -de góllövő cipőjét otthagyó- támadót. A játéklehetőséget megkapta, amivel egyelőre nem tudott élni, a szurkolók mellett ő is sokkal többet vár el magától.

Rangadó tipp: 9. hely– Mario Gómez góljai és a csapat harmóniája lehet a döntő számukra. Draxler és Ricardo Rodriguez távozásával nincs igazi fiatal sztárja a csapatnak, ezért kulcskérdés, hogy Gómez mellett ki tud felnőni a feladathoz. Idén nem érdekeltek a nemzetközi kupában, a keretnek ezért bírni kellene a terhelést. Ha tudásukhoz megfelelően teljesítenek, simán bekormányozzák a „farkasokat” az első 10-be.

Az előző szezonban majdnem kiesett a Wolfsburg Fotó: Europress/AFP

Borussia Mönchengladbach

A 11 meccsen elért egy győzelmes pechsorozat nagyon sokba került a Mönchengladbachnak. Dieter Hecking hatalomátvételével a gárda játéka stabilizálódott, de az európai kupás helyekre már csekély esélyük volt. Vincenzo Grifo és Matthias Ginter leigazolása okos döntés volt, de mindenképpen jobb rajtra van szükségük, ha ezúttal oda akarnak érni az első hat hely valamelyikére.

A sztárjátékos:Lars Stindl. Stindl is aktív szerepet játszott a német „tartalékválogatott” győzelmében a Konföderációs Kupán, és önbizalommal telve térhetett vissza klubjához.

Akire érdemes lesz figyelni: Vincenzo Grifo. A Freiburg húzóembereként érkezett a Gladbachba, ha át tudja menteni gólerős formáját, és csapata is az élmezőnyben harcol majd, akár még olasz válogatott meghívóra is számíthat.

Akinek bizonyítani kell: Jonas Hofmann. Két éve nyolcmillió euróért érkezett a Dortmundtól, a stabil jó játékkal azonban azóta is adós, talán ez az utolsó lehetősége.

Rangadó tipp: 8. hely. Harcban lesznek a kupás helyekért, egy sérüléshullám azonban könnyen keresztül húzhatja számításaikat a viszonylag rövid kispad miatt.

Nemzetközi szereplésért harcolhat a Gladbach? Fotó: Europress/AFP

TSG 1899 Hoffenheim

Julian Nagelsmann tanítványai nagyszerű szezont futottak legutóbb, általános meglepetésre a 4. helyre kormányozta a csapatot a fiatal szakvezető (és Szalai Ádámból is kihozta a legjobbat). A Liverpool elleni hazai eredmény után (1-2) azonban valószínűleg marad nekik az EL. A kérdés náluk is a hármas terhelés, és a rotáció megoldása.

A sztárjátékos: Andrej Kramaric. Topcsatárrá nőtte ki magát a másfél év alatt Hoffenheimben, aki igazi klasszis megoldásokra is képes a kapu előtt. Ha fenntartja formáját, még sok örömet okozhat a szurkolóknak – van is mit kijavítani a Pool ellen kihagyott tizenegyese után.

Akire érdemes lesz figyelni: Serge Gnabry. Már Bayern-játékos, de egyértelműen játszani és fejlődni küldték a kékekhez. A lehetőséget meg fogja kapni, kérdés, hogy mennyire él vele. Ha nagyon, az Arsenalnál foghatják a fejüket, hogy bagóért engedték el.

Akinek bizonyítani kell: Senki. Az előző idény elején ez a pont egyértelműen Szalai Ádámé lett volna, ő azonban tőle rég nem látott hatékonysággal bizonyította, hogy sosem lehet őt leírni. A Hoffenheim annyira egyben volt, hogy senkinek nem kell igazolnia, hogy helye van a keretben.

Rangadó tipp: 7. hely. Süle és Rudy személyében egyértelműen minőségi játékosok, és fontos láncszemek távoztak, pótlásuk még Nagelsmannak is feladja a leckét. Harcban lesznek az európai kupás helyekért, de nagyon kemény dolguk lesz.

Szalai ezúttal is nagy harcot fog vívni a kezdőbe kerülésért Fotó: Europress/AFP

FC Schalke 04

A Schalke katasztrofális hajrája miatt (zsinórban öt vereség) végül a 10. helyen fejezte be a szezont, a keserves idény végén pedig Markus Weinzerl vezetőedzőtől is megváltak. A ruhr-vidéki együttes csendes felkészülését mi sem jelzi jobban, hogy a legnagyobb hír a csapat háza tájáról, hogy Ralf Fährmann vette át a csapatkapitányi karszalagot Benedikt Höwedestől. A kulcsjátékosok maradtak, de fel tudja vajon őket rázni az új szakvezető, Domenico Tedesco?

A sztárjátékos: Leon Goretzka. Csillogott a Konföderációs Kupán, sokan egyenesen a torna legjobbjának kiáltották ki. Tedesco is benne látja a csapat jövőjét, Fährmann mögött immár második számú kapitányként számítanak rá Gelschenkirchenben. Ha a fejlődése töretlen, a 2017-18-as szezonban nagy dolgokra lehet képes.

Akire érdemes lesz figyelni: Breel Embolo. Az előző idényben bokatörése miatt nem tudott berobbanni a német élvonalba, pedig már az első pár meccsén látni lehetett, hogy van benne fantázia. Ezúttal újra megpróbálhatja a még mindig csak 20 éves svájci reménység.

Akinek bizonyítani kell: Jevhen Konopljanka. Három éve próbálja bebizonyítani, hogy hazájától távol is képes csúcsteljesítményre az ukrán szélső – egyelőre csak váltakozó sikerrel. Kétségtelenül több van benne, de most már egy 12,5 millió eurós árcédula is nyomja a vállát.

Rangadó tipp: 6. hely. Igazi kétarcú, „tippmixgyilkos” gárda volt az előző szezonban a Schalke, az egyszer briliáns, a másszor katasztrofális teljesítményt nyújtottak. Most őket sem nyomja a nemzetközi kupák terhe, több idejük lesz a pihenésre és a jó forma állandósítására. Tehetséges keretük van, de meglepetés lenne, ha a 6. helynél előrébb végeznének.

Az Inter ellen is készült az új szezonra a Schalke Fotó: Europress/AFP

Bayer Leverkusen

Az előző idényt Leverkusenben sem rakják ki a kirakatba. A keret erőssége bizakodással töltötte el a drukkereket és a szakmát egyaránt, a 12. hely óriási csalódás volt számukra. A nyáron Ömer Toprak, Hakan Calhanoglu és Javier Hernandez is elhagyta a süllyedő hajót, megfelelő pótlásuk kulcskérdés lesz ebben a szezonban.

A sztárjátékos: Karim Bellarabi. Achilles-ín sérülése miatt nagy lemaradással vágott neki az előző évnek, formáját csak tavaszra nyerte vissza, vele kapcsolatan pozitívum, hogy ő szerezte a Bundesliga 50.000. gólját. Calhanoglu távozásával egyértelműen fővezérré lépett elő.

Akire érdemes lesz figyelni: Kai Havertz. Tizenhét évesen robbant be az élvonalba, és már nyolcmillió euróra taksálja őt a Transfermarkt.de. Ha folytatódik a rohamléptékű fejlődése, sok örömet okozhat még a gyógyszergyáriaknak.

Akinek bizonyítani kell: Admir Mehmedi. A svájci válogatott csúcsék nem váltotta meg a világot Leverkusenben, és a kezdőből is fokozatosan kiszorult. Ha nem szedi össze magát, a télen könnyen körön kívülre kerülhet.

Rangadó tipp: 5. hely. Jonathan Tah, Julian Brandt, Kevin Volland vagy Bernd Leno neve garancia lehet a minőségre, és a feltörekvő fiatalokkal jó egyveleget alkothatnak. Harcban lesznek a BL-ért.

Tayfun Korkut tehetséges fiatalokkal dolgozhatott együtt Fotó: Europress/AFP

Hertha Berlin

Melyik magyar ne tudná, hogy Dárdai Pál szerepvállalásával a Hertha valósággal megtáltosodott, és kiesőjelöltből stabil középcsapattá, majd kupaindulási helyekért harcoló gárdává vált. A rendszeresen jól kezdő, majd az idény végére visszaeső csapatnak idén a Brooks eladásából származó összegből végre erősítésre is jutott, a tehetséges német utánpótlás válogatott Davie Selke pedig nagyon jó fogásnak tűnik.

A sztárjátékos: Vedad Ibisevic. Mint a jó bor – a bosnyák az idő múlásával egyre jobbá válik, a góljai mellett pedig tekintélye, jelenléte is nagyon jót tesz a csapatnak. A győztes mentalitás benne van, képes összefogni a „csikókat” és igazi vezérként áll csapata élére a pályán.

Akire érdemes lesz figyelni: Jordan Torunarigha. Mondhattuk volna Niklas Stark, Marvin Plattenhardt vagy Vladimir Darida nevét is, de abban nem lenne semmi kockázat. A 20 éves nigérai-német védő azonban kvázi az ismeretlenségből tört ki tavasszal a sérüléshullám után, a hármas terhelés miatt idén is lesz lehetőségre a bizonyításra.

Akinek bizonyítani kell: Mathew Leckie. Az ausztrál válogatott szélső egyetlen gólt sem ért el az előző szezonban kieső Ingolstadt színeiben, két piros lappal viszont gazdagodott. A Hertha stábja azonban lehetőséget látott benne, most pedig rajta a sor, hogy jó játékkal ragadja meg az esélyét az újrakezdéshez.

Rangadó tipp: 4. hely. A keret erősödött, a fiatalok, mint Weiser, Plattenhardt, és Stark kezdenek beérni, a klub bevételei folyamatosan emelkednek, minden adott ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes idény elé nézzen a berlini klub.

Dárdaival újra szárnyalhat a Hertha Fotó: Europress/AFP

3-1. hely: Az éllovasok

RB Leipzig

Hiába a népszerűtlenség, lehetnek a Bundesliga legutáltabb csapata, a Leipzig tudatos építkezésének köszönhetően a Bayern első számú kihívói közé lépett fel. A kulcsemberek (Naby Keita, Timo Werner, Emil Forsberg) maradásával és pár jó igazolással pedig még ennél is masszívabb teljesítményt nyújthatnak majd.

A sztárjátékos: Timo Werner. A Stuttgartnál nem jött el az áttörés, a lipcseieknél azonban kivirágzott: a tavalyi 21 Bundesliga gólja magáért beszél, és válogatott meghívót is ért. Werner az idő múlásával pedig egyre érettebb és jobb csatárrá válik majd, hiszen még mindig csak 21 éves.

Akire érdemes lesz figyelni: Bruma. Egy újabb gyöngyszemet halásztak ki a RasenBallsportnál: a Galatasaraytól érkező 22 éves portugál válogatott középpályás 11 góllal és 6 gólpasszal zárta a tavalyi idényt a török bajnokságban – Forsberg helyét egyelőre nem veszélyezteti, de ha felveszi a ritmust, Németországban is berobbanhat.

Akinek bizonyítani kell: Dominik Kaiser. A csapatkapitányi tisztséget pár hete Willi Orban vette át tőle – nem volt meglepetés, az előző szezonban mindössze hét meccsen kezdett.

Rangadó tipp: 3. hely. A kettős terhelés őket is megviselheti, de van olyan mély a keret, hogy harcban legyenek a dobogóért. Meglepetés lenne azonban, ha a gigászokkal a 2017-18-as idényben is tartanák a lépést.

Gulácsi kirobbanthatatlan az RB Leipzig kapujából Fotó: Europress/AFP

Borussia Dortmund

A bajnoki címre legutóbb sem volt reális esélyük, a Német Kupát azonban behúzták a Bayern előtt – Tuchelnek azonban a játékosokkal, illetve a vezetőséggel való megromlott viszonya miatt mégis távoznia kellett a kispadról. Helyét az Ajax sikeredzője, Peter Bosz vette át, akinek jelenlegi fő feladata a rebellis Ousmane Dembélé megfegyelmezése.

A sztárjátékos: Pierre-Emerick Aubameyang. Maradása esetén egyértelműen a gaboni a húzóember, gólkirályi címe mellett pedig már nagyon szeretne beírni egy német bajnoki aranyat is az önéletrajzába.

Akire érdemes lesz figyelni: Maximilian Philipp. Pulisicet már jól ismerjük, jól tudjuk róla, hogy óriási tehetség – Philipp azonban még sötét ló, holott húszmillió euróért váltott klubot a nyáron, viszonylagos csöndességben. A Freiburgnál az előző idényben jó évet zárt, a német támadó 9 góllal és 3 gólpasszal tette le névjegyét. Dortmundban ettől vélhetően több kell, kíváncsian várjuk, hogy illeszti be őt a rendszerbe Bosz.

Akinek bizonyítani kell: Mario Götze. A 2014-es vb-döntő egyetlen góljának szerzője még mindig csak 25 éves, mégis az az érzésünk vele kapcsolatban, hogy már túl van pályafutása zenitjén. Komoly betegségből tért vissza, reméljük hogy látjuk még csillogni a pengés középpályást – sok pénzben azért nem fogadnánk rá.

Rangadó tipp: 2. hely. Egyértelműen a második erő a Dortmund a bajnokságban, és ezúttal be is érnek oda, a riválisokat messze leszakítva.

A nagy kérdés: megy vagy marad Aubameyang? Fotó: Europress/AFP

Bayern München

A regnáló bajnok elvesztette a visszavonuló Phillipp Lahm, Xabi Alonso kettőst, ennek ellenére papíron mégis erősebb kerettel vágnak neki a szezonnak. Klubrekordért érkezett a francia Corentin Tolisso, és jó szokásukhoz híven egy közvetlen riválisukat is meggyengítve igazolták át a Hoffenheim duóját, a párharckirály Niklas Sülét és a mélységi irányító Sebastan Rudyt. Bónuszként kétéves kölcsönszerződés keretében James Rodriguez is a „bőrnadrágosokhoz” került (és hetekre ki is dőlt).

A sztárjátékos: Robert Lewandowski. A kiválók között is a legkiválóbb, az utóbbi 10 év legjobb csatára a Bundesligában. A kapu előtt életveszélyes, az összjátékban is egyre jobb, emellett a szabadrúgásokat is egyre jobban lövi. Tavaly Aubameyang elhalászta előle a gólkirályi címet, nagy meglepetés lenne, ha a gaboninak (ha marad) ez a tett idén is összejönne.

Akire érdemes lesz figyelni: Joshua Kimmich. Villámkarriert futott be, ma már nemcsak a Bayern, hanem a német válogatott kezdőjéből is abszolút kihagyhatatlan láncszem. Lahm és Xabi Alonso visszavonulásával az öltözőben is egyre nagyobb szerepet kaphat.

Akinek bizonyítani kell: Thomas Müller. Ancelotti alatt az ő teljesítménye esett vissza a legjobban – kérdés, hogy ez mennyire vezethető vissza az olasz mester által képviselt játékfilozófiára. A tréner ugyanis többször megvédte a kritikák kereszttüzébe került támadót, hangsúlyozva, hogy amit Müller a pályán tesz, azt a világon jelenleg senki más sem tudja utána csinálni. A 6 bajnoki gól egy ilyen kaliberű sztártól mindenesetre édeskevés, idén ettől egyértelműen több kell, a bizalom ugyanis könnyen elillanhat – főleg, hogy minőségi játékosok tömkelege vár bevetésre a kispadról.

Rangadó tipp: 1. hely. A Bayern anyagi főlénye olyannyira nyomasztó, hogy évek óta csak a bajnoki cím bebiztosításának pontos dátumán megy a vita: szerintünk ez idén el fog húzódni áprilisig is (4 fordulóval a vége előtt), bízva abban, hogy párszor azért megráncigálják majd az oroszlán bajszát a kihívók.

A nagy esélyes ismét a Bayern Fotó: Europress/AFP
Olvasói sztorik