Nemzetközi foci

Kiderül, mi várható a most induló Premier League-idényben

A Rangadó PL-előzetese, a Spíler TV szakértőjével.

Péntek este az Arsenal-Leicester City rangadóval elrajtol a Premier League 2017-18-as idénye. Mozgalmas nyár és felkészülési időszak áll a csapatok mögött, ember legyen a talpán, aki ilyenkor megmondja, hogyan végeznek a szezon végén a klubok. Honlapunk a Britannia blog szerkesztőjét, a Spíler TV szakértőjét, Kele János faggatta idény előtti várakozásairól.

– A tavalyihoz hasonló bajnokságra kell számítani – kezdte Kele János. – Lesz hat csapat, amelyek az anyagi lehetőségeiket tekintve, valamint szakmailag is kiemelkedik a mezőnyből. Mögöttük jön az Everton, amely kicsit légüres térben mozog: az előző idényben nyolc ponttal maradtak le az United mögött, és tizenöttel előzték meg a nyolcadik helyen befutó Southamptont, tehát gyakorlatilag a senki földjén versenyeztek egész évben. Azt gondolom, a nyári átigazolási piacon olyan erőfeszítéseket tettek, hogy még inkább elléptek a középmezőnytől, és talán közelebb kerülhetnek az első hathoz. Lesz négy-öt csapat – például a Southampton, a Newcastle, a West Ham – amely a nyolcadik-tizenkettedik hely között a biztos középmezőnyben elevickél. A mögöttük lévő csapatok öldöklő küzdelmet folytatnak majd a kiesés elkerüléséért. Ismét olyan bajnokság veszi kezdetét – és a Premier League igazi varázsát ez adja -, amelyben minden mérkőzésnek tétje van, mert olyan kicsik a különbségek, hogy a néző egy pillanatig sem tud unatkozni.

A címvédő Chelsea az előző szezonban szinte végig nagy fórral vezetve, de végül “csak” hét ponttal a Spurs előtt nyerte meg a bajnokságot. Nagy kérdés, hogy idén kiegyenlítettebb küzdelem várható-e a PL trófeájáért.

– Ezúttal is benne van a pakliban, hogy valamelyik együttes simábban nyeri meg a bajnokságot, mint ahogy az erőviszonyokból következne. Érdekes tendencia, és az utolsó jó néhány évre visszavezethető, hogy azok a csapatok, amelyek hamar kiesnek, vagy nem is indulnak a nemzetközi porondon, a bajnokságban jelentős versenyelőnyhöz jutnak – magyarázta a szakértő. – Meggyőződésem, hogy a Chelsea-nek nagy előnyt jelentett, hogy nem kellett több fronton küzdenie. Így tudtak egy viszonylag szűk keretet úgy menedzselni, hogy legyen állandóság a csapatban, és a pályán folyamatosan jöjjenek a jó eredmények. Aki nem indul, vagy hamar kiesik a nemzetközi kupákból, annak a bajnokság fontos szakaszában sokkal több ideje lesz az edzőpályán, gyakorolni a taktikát. A Manchester Citynél például a sok meccs miatt egész egyszerűen nem volt elég idő az edzőpályán, hogy Pep Guardiola megvalósítsa az elképzeléseit, amelyek merőben mások voltak, mint amit korábban ezek a játékosok játszottak. Azt gondolom, hogy aki hamar kiesik, vagy leadja az európai küzdelmeket, az versenyelőnyhöz jut otthon.

Vajon összejön a címvédés Conte csapatának? Fotó: Europress/AFP

Még korán sincs vége az átigazolási időszaknak, de a PL topklubjai az elmúlt évekhez hasonlóan már több száz millió fontot költöttek új igazolásokra. Kele Jánost arról is kérdeztük, szerinte mely csapatok erősítettek a legjobban.

Tottenham

– A Tottenham egész egyszerűen nem igazolt eddig senkit, nem tudom, hogy a PL történetében volt-e példa arra, hogy egy klub nyáron ne szerződtessen új játékost. Persze még van idejük igazolni, és vannak is hiányposztok a csapatban. Ez azért érdekes, mert a Spursnek tavaly is azzal küszködött, hogy nem igazán volt merítési lehetősége a kispadról, amikor sérülések, vagy formaingadozások jöttek közbe.

Chelsea

– A Chelsea-nek nagyon komoly tizenkét-tizenhárom fős magja van, de mögöttük a kispadon nem igazán ülnek azok a játékosok, akiket mondjuk sérülés esetén be lehetne dobni. Közben Hazard sérült, és kérdéses, hogy az első néhány fordulóban ki tudja őt pótolni. Diego Costának nagyon kifele áll a szekere rúdja, és nem biztos, hogy Morata vagy Batshuayi egyből tudja őt pótolni. Maticot pedig lecserélték egy olyan Bakayokóra, aki alig ment az orvosi vizsgálaton, és nem tudjuk, hogy a PL-ben mire lehet képes.

Manchester City

– A City gyakorlatilag lecserélte a fél csapatát, Guardiola tulajdonképpen vett egy új védelmet. A sok szélsővédővel sokkal inkább direktebb lesz a csapat játéka. Az előszezonban nagyon feltűnő volt, hogy a letámadásban komoly szerepe lesz ezeknek az új igazolásoknak, Walkernek, Mendynek, Danilónak. Mindenesetre abban nagyon nagy kockázat rejlik, hogy négy-öt helyet is kicserélt Guardiola a kezdőcsapatban.

Manchester United

– Az MU-nál jött három új igazolás. Lukaku abból a szempontból kényszermegoldás volt, hogy Ibrahimovic sérülése miatt lépni kellett valamit. Erősítést jelenhet a belga abban a tekintetben, hogy talán nagyobb hatásfokkal tudja elintézni azokat a középcsapatokat, akiket a United az előző szezonban nem tudott megverni a botrányos helyzetkihasználása miatt. Lindelöf valószínűleg még a jövő embere, tőle nem számítok kiugró első szezonra. A képességei megvannak ahhoz, hogy a védelem közepén Bailly-nak remek párja legyen, de ő még keményen küzd azzal, hogy erre a szintre felhozza magát sebességben, gondolkodásban és döntéshozatalban. Matic átigazolása igazi Mourinhós húzás volt. A tavalyi hatodik elhozta a bajnokcsapat egyik kulcsemberét, és szerintem ennek nem tulajdonítanak kellő fontosságot. Bár Conte panaszkodott a sajtóban, hogy nem szerette volna eladni a szerbet, miközben a Unitednek nagyon hasznos lehet a középpályán. Az erősítések terén talán mintha a Manchester United választott volna a legokosabban, de persze a Vörös Ördögöknek is vannak még hiányposztjaik.

Arsenal

– Az “ágyúsok” nagy fogása ugye Lacazette, akivel azért mindenképp előreléptek. Bár nem mindegy, hogy Alexis Sánchez mellé, vagy helyette érkezik góllövőnek. Ha a chilei lelépne, akkor nem biztos, hogy sokkal előrébb lenne az Arsenal. Azt még el kell mondani, hogy Kolasinac is remek igazolás. Wenger nem vett sok játékost, de konkrét hiányposztokra szerződtettek jó játékosokat. Nem írnám le az Ágyúsokat.

Ki várható a TOP3-ba?

– A tavalyi szezonja alapján a Spursben nagy bizodalmam volt, hogy évről évre egyre jobb, de ez az év nem lesz az övé, ugyanis nem lesz hazai pályája, a Wembley-ben fognak játszani. Emiatt a Tottenhamet kivenném a TOP3-ból. Ha az előszezont, az új játékosokat, az edzőt és a csapatban rejlő potenciált nézzük, akkor talán a City tűnik a legerősebbnek. Mögöttük ott tülekedik a Manchester United azzal a ténnyel, hogy Mourinho a második szezonjában eddig mindig bajnokságot nyert. Ez az utolsó olyan misztikum Mourinho körül, ami még nem dőlt meg. Kiváncsi leszek, de nagyon meglepődnék, ha az MU bajnokságot nyerne. A Chelsea-t sem szabad leírni, még akkor sem, ha a kétfrontos harc miatt talán nem lesz olyan jó, mint tavaly. Én ezt a három csapatot tenném az első három helyre, mögöttük az Arsenal és a Liverpool érkezik, és talán a Spurs most a legkevésbé erős ebből a hatosból – vélekedett Kele János.

Olvasói sztorik