Nemzetközi foci

Mi lesz Neymar sorsa? Így jártak az elődök a barcelonai klubváltás után

Történelmet írhat a PSG-vel a brazil zseni, az elődök már bizonyítottak...

Múlt héten vált hivatalossá, hogy Neymar világrekordnak megfelelő összegért távozott az FC Barcelonától, a 2017-2018-as szezonban már a francia PSG-t erősíti. A játékos 222 millió euró ellenében hagyhatta el a katalán óriást, ahol 2013 és 2017 között bajnokságot, Spanyol Szuperkupát, Királykupát és Bajnokok Ligáját is nyert.

A játékos elmondása szerint új kihívásokra vágyott, ezért döntött a váltás mellett, Párizsban pedig nem lehet más a célja, minthogy történelmet írjon.

Neymar PSG-mezre váltott Fotó: Getty Images

Legújabb összeállításunkban megnéztük, hogy a „Neymar előtti időkben” a klub legdrágább játékosaival mi történt, miután elhagyták Barcelonát.

  • 1. Luis Figo

  • A portugál klasszis 2000-ben távozott a katalánoktól és a nagy rivális Real Madridhoz írt alá – 37 millió font ellenében, ezzel ő lett a Perez-éra első galaktikusa. A fővárosiakkal hasonló sikereket ért el, mint Barcelonában: bajnokságot és Szuperkupát is nyert, de madridistaként a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért (2002). A barcelonai klubváltás után piaci értékét már nem tudta feljebb tornászni, öt madridi esztendő után pedig később az olasz Interből vonult vissza.

  • 2. Alexis Sánchez

  • 2011 és 2014 között állt a gránátvörös-kékek alkalmazásában a chilei, aki nehezen viselte, hogy Lionel Messi árnyékában soha nem jutott neki központi (vezér)szerep. Hiába nyert bajnokságot, Királykupát, Spanyol Szuperkupát és európai Szuperkupát a katalánokkal, három évvel ezelőtt az Arsenal mellett döntött, 35 millió fontot fizettek érte. Az edzések megszállottjának ugyanakkor sok babér nem termett Angliában, hiszen „csupán” két FA Kupát sikerült bezsebelnie. Továbbra sem biztos, hogy az új szezont az ágyúsoknál kezdi meg, hívja a PSG és a Manchester City is. Az Arsenalnál ugyan vezérszerep jutott neki, de a címek elmaradtak… Sánchez korábban több ízben hangsúlyozta: BL-győzelemről álmodik.

    Alexis Sáncheznek Messi mellett nem jutott vezérszerep Fotó: Getty Images
  • 3. Cesc Fabregas

  • A Premier League-ben 2015-ben, majd 2017-ben is bajnokságot nyert a Chelsea-vel, a spanyol játékos pedig bizonyította, miért is ő a mai napig Európa egyik legkreatívabb középpályása. A londoniaktól jóval szabadabb kezet és helyet kapott a középpályán, így sokadszorra bontakoztathatta ki kivételes tehetségét.
    A tékozló fiú a chelsea-s éveket megelőzően 2011 és 2014 között szolgálta nevelőegyesületét, a Barcelonát – ahova az Arsenaltól tért vissza. Ekkor a szurkolók támogatását már rég elveszítette, és annak a nyomásnak sem tudott megfelelni, hogy Xavi vagy Iniesta utódja legyen a középpályán. Angliában megmutatta, milyen minőség lakozik benne, a Chelsea akkoriban 30 millió fontot fizetett érte.

  • 4. Yaya Touré

  • Angol lapok nemes egyszerűséggel a Manchester City történetének legmeghatározóbb játékosaként emlegetik az elefántcsontparti középpályást, aki mindezt rendkívüli fizikai adottságaival, technikai tudásával és vezérszerepével érdemelte ki. Yaya Touréért 2010-ben 24 millió fontot fizetett a manchesteri alakulat a Barcelonának, ám aligha az érte fizetett – akkori bődületes összeg miatt – emlékeznek majd rá sokáig a fanatikusak, sokkal inkább amiatt, hogy 1968 után 2012-ben majd 2014-ben is bajnoki címhez vezette csapatát – vezér- és kulcsszereplőként.

  • 5. Thiago Alcántara

  • A 26 éves spanyol középpályás Barcelonában nevelkedett, ám 2009 és 2013 között nem igazán tudott meghatározó szereplővé válni a katalán nagycsapatnál, ezért ő is a váltás mellett döntött. A Bayern München 21,6 millió fontot fizetett a játékosért, ahol végre kiteljesedhetett. Főszereplője volt csapata négy bajnoki és kettő kupagyőzelmének, Barcelonában pedig már a visszavásárlásán gondolkoznak, hiszen meglátták benne a Xavi, illetve az Iniesta-utódot. Könnyen elképzelhető, hogy későn, hiszen a bajorok nemrégiben 2021 júniusáig hosszabbítottak vele.

    Olvasói sztorik