Nemzetközi foci

Elképesztő: kábítószer-kereskedelembe keveredett a korábbi Barca-sztár

A válogatottban még mindig alapember...

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket rendelt el Rafael Márquez mexikói labdarúgó ellen, mert a gyanú szerint együttműködik egy drogbáróval. A pénzügyminisztérium közleményben jelentette be szerdán, hogy szankciókkal sújtja a válogatott focistát.

A 38 éves hátvéd mellett az amerikai kormányzat büntetőintézkedésekkel sújtja Julio César Álvarez Montelongo énekest, valamint szankciókat szab ki további 21 mexikói állampolgárra és 42 mexikói vállalkozásra. Valamennyiüket azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak Raúl Flores Hernández drogbáróval, akinek önálló bűnszervezete van, de kapcsolatban áll a hírhedt Sinaloa drogkartell vezetőivel is.

Rafael Márquez (álló sor, jobbról a harmadik) Fotó: Jasper Juinen/Getty Images

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény leszögezi, hogy Raúl Flores Hernándezt az amerikai szervek a mexikói rendőrséggel szorosan együttműködve, több évig tartó és kiterjedt nyomozás után azonosították pénzmosással is foglalkozó „jelentős külföldi kábítószer-kereskedőként”.

A kommüniké részletesen felsorolja, hogy Flores Hernández és szervezete – a guadalajarai kaszinótól kezdve lemezkiadón át sport- és rehabilitációs intézményekig, éttermekig és szállodákig – mely vállalkozásokat tartja ellenőrzése alatt. Az amerikai szankciók valamennyiüket érintik.

A szankciók értelmében az amerikai kormányzat befagyasztja az érintettek esetleges amerikai vagyonát, és megtiltja belépésüket az Egyesült Államok területére. Az Egyesült Államokban – a kaliforniai San Diego városában – éppen a hét elején emeltek vádat a Sinaloa drogkartell egyik vezetőjének fia, a 29 éves Damaso Lopez Serrano ellen. A vádemelés után Jeff Sessions igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a kormányzat számára „elsődleges feladat” a mexikói drogkartellek elleni küzdelem.

Korábban

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma azt állítja, hogy a legendás mexikói labdarúgó, a legszebb éveit a spanyol Barcelonában töltő Rafael Márquez is érintett egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyben. Huszonkét embert neveztek meg, ő az egyikük.

Ezt olvastad már?
Távozott a Fraditól, Bundesliga-csapatban folytatja a támadó

A közlemény szerint a többéves vizsgálat eredményeképpen 43 szervezetet büntettek meg, köztük egy futballklubot is. Márquez jelenleg a mexikói Atlas játékosa, emellett továbbra is a válogatott csapatkapitánya.

Márquez a kép jobb szélén, a zöld nyílnál:

Olvasói sztorik