Nemzetközi foci

Wenger szerint ez már túl van az ésszerűség határain

Az Arsenal menedzsere irracionálisnak tartja Neymar vételárát.

Arséne Wenger élesen bírálta Neymar átigazolását, és mint mondta, irracionálisnak tartja a brazil labdarúgóért fizetett rekordösszeget. A játékost öt évre szerezte meg a Paris Saint-Germain (PSG) csütörtökön 222 millió euróért.

Az Arsenal francia vezetőedzője úgy véli, pusztán sportszempontokkal nem igazolható az egyezség, amely brit lapok szerint összességében csaknem 500 millió eurójába kerül a PSG-nek. A szakember szerint sokkal inkább a francia együttes katari tulajdonosainak érdekei diktálták az ügyletet.

„Minden lehetséges, ha egy ország a tulajdonosa egy klubnak” ‒ idézte őt a The Times című lap pénteken. Wenger hozzátette, így rendkívül nehéz tiszteletben tartani a pénzügyi fair play (FFP) elveit. Egy országnak különféle érdekei fűződhetnek ahhoz, hogy egy játékos képviselje őt, és ezt különféle utakon el is tudja érni – mondta az Arsenal vezetőedzője, aki szerint azonban ez nem igazolhat ilyen léptékű befektetéseket, és nem is illik a sporthoz.

Wenger karakteres véleményt formált Neymar-ügyben Fotó: Getty Images

Szerinte a tulajdonosi viszonyok megváltoztatták a futball egészét az elmúlt 15 évben, és a maga részéről ezért támogatja, hogy a labdarúgás csak a saját forrásaira támaszkodva működjön.

Emellett számára úgy tűnik, gyorsul az infláció – fogalmazott. „Tavaly léptük át a százmilliós határt, és mindössze egy évvel később már a kétszázmilliósat” ‒ fejtette ki. 2016 augusztusában Paul Pogba 105 millió euróért igazolt a Juventusból a Manchester Unitedhez.

Mint Wenger mondta, az Arsenal – és a klubok 99 százaléka – nem tud lépést tartani ezzel. Figyelmeztetett arra is, hogy Neymar átigazolásának meglesznek a következményei. Ha például az FC Barcelona, amelyben a 25 éves támadó játszott, új játékost akar venni a Neymarért kapott tetemes összegből, bizonyára nehézségekre számíthat. „Ami eddig 15 millióba került nekik, az most százmillióba fog” ‒ vélekedett.

Hozzátette, aggasztja, hogy nem lehet ellenőrzés alatt tartani az átigazolási piacot. A gyakorlat pedig, amellyel meghatározzák a játékosok értékét, „túl van az ésszerűség határain”.

Az Arsenalnál múlt hónapban dőlt meg az átigazolási rekord, amikor a londoni együttes a hírek szerint 46,1 millió fontért szerezte meg Alexandre Lacazette francia támadót.

Olvasói sztorik