Nemzetközi foci

Platini pert vesztett a legfelsőbb bíróságon

Helybenhagyták négyéves eltiltását.

A svájci legfelsőbb bíróság elutasította Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökének a keresetét, melyet négyéves eltiltása eltörléséért nyújtott be. A svájci szövetségi bíróság ezzel egyszersmind helyben hagyta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábbi döntését.

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok Platinit eredetileg nyolc évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FIFA) „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt, konkrétan azért, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Fellebbezés után előbb hat évre csökkentették, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly májusban hatról négyre mérsékelte a felmentésért folyamodó francia sportvezető eltiltását. Akkor szóban lemondott posztjáról, a szeptemberi, athéni UEFA-kongresszuson pedig ezt hivatalosan is megtette. Platinivel együtt Blattert is eltiltotta annak idején a FIFA etikai bizottsága, s neki is később hat évre csökkent a büntetése, melyet a CAS decemberben helyben hagyott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik