Nemzetközi foci

EL: jó erőben lévő Fradi lép pályára; komolyan veszi ellenfelét a Vidi is

A Vasasnak nem jelent pluszt a zárt kapu – véli Oenning.

Csütörtökön este három magyar csapattal rajtol az Európa Liga első selejtezőköre: a Vasas és a Ferencváros 18.45-től, a Videoton 20.45-től lép pályára.

A Fradi a lett Jelgavát fogadja a Groupama Arénában. Thomas Doll vezetőedző a mérkőzés előtt a klub honlapjánaknyilatkozott.

– Nem telt el sok idő azóta, hogy a Magyar Kupa döntőjében játszottunk – mondta Doll. – Most újabb fontos feladatok állnak előttünk, csütörtökön egy rendkívül fontos találkozó vár ránk. Ebben a szezonban is úgy fogunk eljárni, mint eddig, lesz egy megbeszélés, beszélek a játékosokkal is, és majd a mérkőzés előtt fog kiderülni a kezdőcsapat. Lesz néhány új játékosunk, akik kezdőként fognak szerepet kapni, de még előtte megnézzük, milyen tapasztalatokat vonunk le az utolsó edzésből. A játékosok mindössze tíz nap szabadságra mentek el, így nem volt komolyabb felkészülési időszak, hiszen nem volt sok szabadságuk. Az erőnlétükből nem vesztettek, így jobban állunk, mint tavaly ilyenkor. Nincsen se testi, se mentális fáradtság, mindenki százszázalékosan dolgozik. Reméljük, jól fogjuk kezdeni a mérkőzést, megtaláljuk a ritmust és az örömöt a játékban, át kell lépni a határainkat. Csak magunkra kell figyelnünk, nem az ellenféllel kell foglalkoznunk. Múlt héten Rigában jártam, hogy megnézzem a Jelgava idegenbeli mérkőzését. Ők a bajnokság közepénél járnak, megfigyeltük őket, levontunk néhány következtetést. Minden mérkőzéséből csak tanul az ember. Fel kell húznunk az ingujjainkat, harcolnunk kell. Ez a megfelelő időpont arra, hogy mi is, illetve más magyar csapatok is megmutassák magukat. A Jelgava jelenlegi edzőjével, Alexandru Curteiannal együtt játszottam a Hamburgban. Jól emlékszem ezekre az időkre, ő egy nagyon jó személyiség, remek bal lábbal. Egy igazi csapatjátékos volt, mindenki szerette. Ilyen a labdarúgás, hogy különböző pozíciókban újra találkozunk bizonyos emberekkel.

A vendégek szakvezetője, Alexandru Curteian is méltatta korábbi csapattársát:

– Kedves emlék számomra a Thomas Dollal együtt töltött idő. Ő egy kimagasló futballszemélyiség, amikor visszatért a Hamburgba, legendaként kezeltük. Ő akkor már veteránnak számított, csak a legpozitívabb jelzőkkel tudok róla beszélni. Jártam már Budapesten, nagyon szép hely, jó érzés visszatérni. A Ferencváros egy erős, gazdag történettel rendelkező klub, de a pályán nem számít a tradíció. Azért jöttük, hogy jó játékkal győzzünk – mondta Alexandru Curteian.

A Vasas az izraeli Beitar Jeruzsálem vendégeként lép pályára az első meccsen. Zárt kapuk mögött, ugyanis az UEFA megbüntette a riválist – azonban az üres stadion nem lesz előny a magyar csapat számára Michael Oenning vezetőedző szerint.

– Kifejezetten érdekes történet a számunkra, mert a sorsolást megelőző hét végéjén játszottunk egymással edzőmeccset. Mindkét csapat az Európa Liga-selejtezőkre készült, és senki sem gondolta, hogy másnap összesorsolnak minket. Mindkét csapat abban a szerencsés helyzetben van, hogy vannak információi a másikról. Általában úgy szokott lenni, hogy az első selejtezőt olyan csapat ellen játszod, amelyet nem ismersz. Jó volt az a mérkőzés, ugyanolyan volt az atmoszférája, mint amilyen a csütörtökinek lesz, mivel mindkettő nézők nélkül zajlott, illetve zajlik le. Azon a meccsen mindkét csapat sokat cserélt és sokat kísérleteztek. Ezzel megszereztük az első benyomásainkat ellenfelünkről. Nem vagyok az izraeli futball szakértője, de egyre többet tudunk a Beitarról. Mindkét csapat tökéletesen felkészült lesz a másik ellen. Számunkra sokkal jobb lenne, ha nézők előtt játszhatnánk, nem hiszem, hogy előny nekünk a zárt kapu. Minden labdarúgó szeret népes közönség előtt futballozni. A hangulattal jobban tudod motiválni magad, amikor vendégként lépsz pályára és gyakorlatilag mindenki ellened van, akkor az sok erőt szabadíthat fel – vélekedett Oenning.

A Videoton 20.45-től a felcsúti Pancho Arénában a máltai Balzan FC-vel találkozik. A meccsel kapcsolatban Juhász Roland képviselte a játékosokat, majd Marko Nikolics vezetőedző is megosztotta gondolatait.

– A máltai labdarúgásról már nem szabad úgy beszélni, mint akár tíz-tizenöt éve. Nem egy amatőr csapat érkezik hozzánk, profi labdarúgók, többek között brazil, délszláv légiósok játszanak a Balzanban. Tiszteljük őket, nagyon komolyan vettük a felkészülést az első selejtezőkörre. Nagyjából húsz napja dolgozunk együtt a kerettel, és mondhatom, tényleg napról-napra előrelép a csapat. Természetesen mindig van hová fejlődni, de eddig nem lehetek elégedetlen, mert a felkészülési mérkőzéseken láttam azt, amit edzéseken gyakoroltunk és amiket a videóelemzéseken megbeszéltünk. Az ellenfél tisztelete mellett is úgy gondolom, hogy a találkozó menetét nekünk kell alakítanunk, és tovább kell jutnunk a két meccs alapján a következő körbe. A csapat motivációjával nincs semmi gond, élesen, stabilan kell játszani, nem szabad türelmetlenkednünk. Hiszek a játékosokban és bízom abban, hogy a nagy meleg és a nyári szabadságok ellenére is sokan kilátogatnak a Pancho Arénába, hiszen sokat számít a csapatnak az, ha érzik a szurkolók támogatását a hátuk mögött – mondta a találkozót megelőző sajtótájékoztatón Marko Nikolics.

A máltai ellenfél szerb vezetőedzője tudja, hogy nehéz feladat vár játékosaira a Pancho Arénában.

– Magyarországon Balzant és Máltát képviseljük, és természetesen azzal készülünk, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint játsszunk csütörtök este. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesei a találkozónak, de bízunk a jó eredményben. Ellenfelünk egy nagy és erős klub, komoly történelemmel – jól emlékszem az UEFA-csapatukra, amikor legyőzték a Partizant és a Zseljeznicsart is. Az, hogy a Videoton FC Marko Nikolicsot igazolta vezetőedzőnek azután, hogy duplázott a Partizannal, azt mutatja, hogy komoly dolgokra készülnek itt. A keretből több embert is ki tudnék emelni, elég Lazovicsot, Scsepovicsot, Juhász Rolandot, Hadzicsot, Suljcsot vagy akár Varga Józsefet említenem. De a labdarúgásban bármi megtörténhet, néha nem az esélyesebb csapat ünnepel a lefújás után. Huszonöt napunk volt felkészülni a találkozóra. Néhány játékos a válogatott kötelezettség miatt talán kevesebbet pihent, de ezzel együtt is elégedett vagyok a felkészülésünkkel, mindössze néhány kisebb sérülés nehezítette a munkát. A szlovéniai edzőtábor is jól sikerült, itt Magyarországon is remek körülmények között készültünk, szóval az eddigi munkával elégedett vagyok – nyilatkozta a Vidi.hu-n a máltai csapat szezon előtt kinevezett vezetőedzője, Marko Micsovics.

Olvasói sztorik