Nemzetközi foci

A FIFA nyilvánosságra hozza a Garcia-jelentést

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kedden bejelentette, teljes egészében nyilvánosságra hozza azt a jelentést, amelyet Michael Garcia, szervezet etikai bizottsága vizsgálati részlegének korábbi vezetője a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezéséért folytatott pályázatokról készített. A FIFA azután jelentette meg a teljes jelentést a honlapján, hogy a német Bild elkezdte kiszivárogtatni a 2014-ben készült jelentés részleteit.

„Az átláthatóság érdekében örülünk, hogy ez a jelentés végre nyilvánosságra került” – áll a közleményben. Hozzáteszik, így elejét veszik mindenféle hamis információ terjedésének.

Az amerikai Michael Garcia – aki jelenleg New York állam feljebbviteli bíróságán dolgozik – a 18 hónapos vizsgálata során 75 tanút kérdezett ki azzal kapcsolatban, jogszerűen ítélték-e oda a jövő évi világbajnokságot Oroszországnak, illetve a 2022-es tornát Katarnak, vagy történt bármelyik esetben vesztegetés. Akkor – bár Garcia ezt kérte – nem hozták nyilvánosságra a teljes anyagot, hanem csak azt a 42 oldalas összefoglalót, amit a FIFA etikai bizottságának akkori első embere, a német Hans-Joachim Eckert készített.

Akkor Garcia úgy fogalmazott, a kivonat – amely alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni – több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott. Az akkori megállapodás szerint a teljes jelentést akkor lehetett nyilvánosságra hozni, ha minden vizsgálat lezárult az érintettekkel kapcsolatban.

Olvasói sztorik