Nemzetközi foci

Ronaldo újabb hiányzó trófeát gyűjthet be – ezúttal nem a Real színeiben

Kezdődik a Konföderációs Kupa.

Az Európa-bajnok Portugália az aranylabdás Cristiano Ronaldóval a soraiban először nyerheti meg a Konföderációs Kupát, melyen első ízben videóbírót is alkalmaznak.

Az Oroszország négy városában június 17. és július 2. között megrendezendő nyolccsapatos tornán az újoncnak számító portugálok a favoritok, elsősorban a Real Madrid sztárjának szereplése miatt, aki idén spanyol bajnoki címhez és Bajnokok Ligája-diadalhoz segítette csapatát. A tavalyi, történelmi diadalt elérő gárdából egyetlen komoly hiányzó lesz Eder személyében, aki a párizsi finálét eldöntötte a találatával.

Nagy kérdés, mire lehet számítani a világbajnok németektől, mivel Joachim Löw szövetségi kapitány ezúttal olyan játékosokat hívott a keretébe, akik az elmúlt időszakban kevesebb lehetőséghez jutottak. Mindössze hárman tagjai a keretnek a vb-győztes gárdából, méghozzá Matthias Ginter, Julian Draxler és Shkodran Mustafi. A szakvezető azt szeretné, hogy a legnagyobb sztárok kipihenhessék az elmúlt szezont, így hosszabb pihenő után kezdjék meg a felkészülést a következő idényre, melyet egy év múlva a vb zár le.

A két európai gárdán kívül a meglepetésre szinte mindig képes Mexikó és Chile szólhat bele a végső küzdelmekbe. A korábbi győztesek közül egyedüliként résztvevő közép-amerikaiakat Chicharito vezeti, aki nemrég a nemzeti együttes legeredményesebb játékosává vált 47. találatával. Ráadásul az 1999-ben bajnok mexikóiak a kolumbiai Juan Carlos Osorio szövetségi kapitány 2015-ös kinevezése óta mindössze kétszer kaptak ki, tétmeccsen pedig csak egyszer. Chile szintén nem nélkülözi legnagyobb sztárjait, ott van a keretben az Arsenal csatára, Alexis Sanchez, illetve a Bayern München középpályása, Arturo Vidal.

A házigazda orosz válogatott a „sötét ló”, mivel jó ideje nem játszott tétmérkőzést, ráadásul alapcsapatából többen hiányoznak sérülés miatt, így például Alan Dzagojev, Roman Zobnyin, vagy éppen Artjom Dzjuba. Az oroszok másfél hete 3-0-ra győzték le a magyar válogatottat a budapesti barátságos mérkőzésen.

A papírforma szerint a feltörekvő Kameruntól, továbbá Új-Zélandtól és negyedik részvételére készülő, de Ázsiát először képviselő Ausztráliától bravúr lenne, ha továbbjutna csoportjából.

A világbajnokon és a házigazdán kívül a hat konföderáció – Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Európa, Észak- és Közép-Amerika, valamint Óceánia – bajnokát felvonultató tornán a meccseket abból a szempontból is érdemes lesz majd követni, hogy a Konföderációs Kupa a 2018-es világbajnokság főpróbájának tekinthető, illetve újabb tesztállomása lesz a videóbírónak, amelyet a jövő évi vb-n is alkalmazni kíván a nemzetközi szövetség (FIFA).

A vb 11 rendező városának 12 stadionjából négy mutatkozik be a mostani Konföderációs Kupán, amelyet Szocsi, Kazany, Szentpétervár és Moszkva lát vendégül.

A négy diadallal a torna legeredményesebb csapata, az elmúlt három alkalommal győztes Brazília ezúttal nem kvalifikálta magát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik