Nemzetközi foci

Óriási változások a fociban: hatvanperces meccseket javasol a FIFA

Szabadrúgások, büntetők, sok mindent megreformálna a nemzetközi szövetség.

Jelenleg is vizsgálja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete – rövidebb nevén Ifab – annak lehetőségét, hogyan lehetne még izgalmasabbá, pörgősebbé tenni a labdarúgást. A tanulmány részleteit meg is osztottaa szervezet.

Mint írják, többek között azt vizsgálják, érdemesebb lenne-e a kétszer negyvenöt perces félidők helyett kétszer harminc percre redukálni a játékidőt. Ez a hatvan perc viszont tiszta játék lenne: ha a labda elhagyja a játékteret, vagy megállítja a játékvezető a játékot, akkor az óra is áll (melyet összehangolnának a stadion kijelzőjén működő órával) – ez a mostani játék több negatívumát is eltüntetné, például a szándékos időhúzást. A tanulmány rámutat: a jelenlegi kilencven perces mérkőzések sok esetben nem is „tartalmaznak” hatvan perc tiszta játékot, a sok állás miatt kevesebbet van játékban a labda.

A büntetőknél kipattanóból nem lehetne gólt szerezni – ha kimarad a tizenegyes, akkor kirúgással jön a kapus, így elkerülhető az az eset, amikor a befutó játékosok miatt újra kell rúgatni a büntetőt. A szabadrúgást és a szögleteket is megreformálnák, méghozzá úgy, hogy ezekből akár saját magát is indíthatná az azt elvégző játékos. Közvetett szabadrúgás helyett tizenegyes járna a hazaadás és a hazadobás megfogásáért; a kirúgást pedig lehessen elvégezni mozgó labdából is, viszont hogy ezzel ne lehessen húzni az időt, mindig azon az oldalon kell elvégezni, ahol az elhagyta a játékteret.

Javasolják, hogy sokkal egyértelműbben definiálják a kezezés fogalmát – ezzel együtt az ezért járó büntetéseket is szigorítanák: például amennyiben egyértelműen kapuba tartó labdát hárít kézzel egy védekező mezőnyjátékos, akkor azért ne tizenegyest, hanem gólt ítéljen a játékvezető (s persze jár a piros lap is).

Olvasói sztorik