Nemzetközi foci

Donnarumma és Messi egy csapatban: ők voltak a szezon legjobbjai

A Barcelona argentin és brazil klasszisánál senki nem zárt jobb pontszámmal.

A különböző statisztikai adatokkal foglalkozó WhoScored az elmúlt idény végén mind az öt európai topbajnokságban (Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) összeállította álomcsapatát. Az értékelés a bajnoki mérkőzéseken mutatott összpontszámok alapján történt. A játékosok értékelésénél több szempontot és statisztikát figyel a szaklap, mint például a lejátszott mérkőzések/percek, gólok, gólpasszok, de a többi között jegyzik a megnyert párharcokat, a légi párbajokat vagy éppen a passzpontosságot is.

  • Az öt topbajnokság álomcsapataiból összeállítottuk a legerősebb tizenegyet, amely így néz ki az átlagpontszámok alapján:
  • Kapuban: Gianluigi Donnarumma (AC Milan 7,0)
    Védelem: Nicolás Otamendi (Manchestet City, 7,5), Federico Fazio (AS Roma, 7,5), Alex Sandro (Juventus, 7,6)
    Középpálya: Arjen Robben (7,8), Thiago Alcantara (Bayern München, 8,3), Eden Hazard (Chelsea, 7,8), Neymar (FC Barcelona, 8,5)
    Támadósor: Lionel Messi (FC Barcelona, 8,5), Luis Suárez (FC Barcelona, 7,8), Alexis Sánchez (Arsenal, 7,8)

    Jól látható, hogy végeredményben a legmagasabb pontszámmal Lionel Messi és Neymar zárt, az FC Barcelona dél-amerikai párosa 8,5-ös átlagot érdemelt ki az egész bajnoki szezonban nyújtott bajnoki teljesítménye alapján. A támadótrió Messi oldalán Alexis Sánchezzel (7,8) és Luis Suárezzel (7,8) egészül ki elől.

    A kapusok versenyében az öt topbajnokságban Gianluigi Donnarumma (7,0) volt a legjobb – aki fiatal korának köszönhetően megelőzte a szintén 7-es átlaggal záró Pelét (Olympique Marseille) és Pickfordot (Sunderland) is. Az olasz tizenkét bajnokin nem kapott gólt és 3420 percet töltött a pályán.

    A védelmet az Otamendi, Fazio, Sandro trió alkotja, míg a támadó szellemű középpályán Robbennek, T. Alcantarának, Hazardnak és Neymarnak jutott hely.

    Az olasz, a spanyol és az angol bajnokságból három-három, míg a németből két játékos kapott helyet.

    Merre tovább, legjobbak?

    Az európai topbajnokságok álomtizengyéből több játékos helyzete bizonytalan – éppen a kiváló teljesítménynek köszönhetően –, vegyük szemügyre az érintett labdarúgók kilátásait. A barcelonai támadótrió (Messi, L. Suárez, Neymar) nagy valószínűség szerint a következő szezont is a katalánoknál kezdi meg, az a kérdés csupán, az argentin zseni mikor hosszabbít. A támadószekcióban Alexis Sánchez sorsa ugyanakkor bizonytalan, a chileit a Bayern Münchennél és a Manchester Citynél is várják, hiszen az Arsenallal továbbra sem sikerült megállapodni a folytatásról.

    Ami a középpályát illeti: Thiago Alcantara nemrégiben hosszabbított a bajorokkal, így hiába csábítja a Barcelona, minden valószínűség szerint marad a Bundesligában, csakúgy, mint Arjen Robben, akivel egyelőre nem tudott megállapodni klubja a szerződéshosszabbításban. (A holland kontraktusa 2018 nyarán jár le.) Hazard hosszú hetekre kidőlt (bokatörést szenvedett), vélhetően marad Londonban. A manchesteri Otamendi, illetve a római Fazio klubváltása nem szerepel napirenden, Alex Sandrót viszont napokkal ezelőtt éppen a Chelsea-vel hozták szóba. A 26 éves brazil nagyon kapós lehet a nyári piacon.

    Bizonytalan a sorsa a fiatal Donnarummának is, akit bármelyik topcsapat szívesen tudná soraiban, csakhogy az AC Milan ragaszkodik a kapushoz, aki viszont egyelőre nem hosszabbít. A szerződése jövő nyáron lejár…

    További érdekesség, ami az év csapatát illeti a WhoScored pontok alapján:
    Magas (7,7 fölötti) pontszámmal zárt Edin Dzeko (AS Roma, 7,8), Alejandro Darío Gómez (Atalanta, 7,8), Lorenzo Insigne (Napoli, 7,7), Harry Kane (Tottenham, 7,7), Paul Pogba (Manchester United, 7.7), Toni Kroos (Real Madrid, 7,7), Emil Forsberg (RB Leipzig, 7,7) és Robert Lewandowski (Bayern München, 7,7) is.
    Olvasói sztorik