Nemzetközi foci

Különös engedélyre vár Claudio Ranieri

Csak a francia liga jóváhagyásával lehet a Nantes vezetőedzője.

Az FC Nantes hétfőn két évre szóló szerződést kötött Claudio Ranierivel, egyelőre mégsem teljesen biztos, hogy ő lesz a vezetőedző. Ehhez ugyanis a Hivatásos Labdarúgó Liga (LFP) engedélyére van szükség, mert Franciaországban létezik egy szabály, amely szerint 65 évnél idősebb trénert nem alkalmazhatnak. Márpedig az olasz mester nagyjából hét hónapja múlt el 65…

Már volt példa rá, hogy eseti jelleggel feloldották ezt a rendelkezést, de 2007-ben egészen az Európai Bizottságig kellett menni annak érdekében, hogy a 68 esztendős Guy Roux lehessen az RC Lens szakvezetője. A Nantes állítólag nem szándékozik ilyen magas fórumhoz fordulni ‒ áll az AFP francia hírügynökség beszámolójában.

Waldemar Kita klubelnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy a liga megadná az engedélyt, a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) részéről viszont a korábbi szövetségi kapitány, Raymond Domenech akadékoskodik, rajta múlhat az egész ügy kimenetele.

„Játékosként és edzőként is rengeteg tapasztalatot gyűjtött, és nagyon jól tudjuk, hogy Európa legnagyobb csapatait irányította” – tette hozzá az elnök.

Az olasz Ranieri korábban már dolgozott Franciaországban, hiszen a Monacóval 2013-ban bajnok lett a másodosztályban, a feljutást követő szezonban pedig ezüstérmes. Tavaly óriási meglepetésre megnyerte a Premier League-t a Leicester Cityvel, majd idén februárban menesztették. Régebben volt a Valencia, a Chelsea, a Juventus, az AS Roma és az Internazionale vezetőedzője, illetve a görög válogatott szövetségi kapitánya is.

Ezúttal több tízmillió eurós ajánlata volt Kínából, de visszautasította, sőt két angol élvonalbeli klub is hívta.

A Nantes csapatát az előző idényben Sergio Conceicao irányította, de ő hazatért Portugáliában, és az FC Porto vezetőedzője lett.

Olvasói sztorik