Nemzetközi foci

Sztárparádé Lengyelországban: a legnagyobb tehetségek csapnak össze az U21-es Eb-n

A Real Madrid, a Chelsea, a Barcelona és a Milan is ad játékost a kontinenstornára, de az Újpest erőssége is bizonyíthat.

Pénteken indul útjára a labda Lengyelországban, azaz kezdetét veszi az U21-es Európa-bajnokság, ahol tizenkét csapat három csoportban méri össze erejét. A remek megoldások és az izgalom szinte garantált, hiszen majd’ mindegyik nemzeti együttes keretében megtalálhatók az európai topbajnokságokban pallérozódó fiatalok. Aki azonban magyar élvonalban játszó focistára is kíváncsi, az sem csalódhat. A Rangadó.hu összeszedte, melyik válogatottban kire lesz érdemes figyelni, kiktől várhatjuk a gólokat, vagy épp a nagy védéseket.

A-csoport: Anglia, Lengyelország, Szlovákia, Svédország

Sérülése miatt nem tart az angol válogatottal a Manchester United csillaga, Marcus Rashford, ám így is bitang erős keret áll Aidy Boothroyd szövetségi edző rendelkezésére. „A háromoroszlánosokkal” tart többek között a Chelsea játékosa, Nathaniel Chalobah, valamint a Southampton két erőssége, James Ward-Prowse és Nathan Redmond, aki házi gólkirályként zárta a szezont. A csoport favoritját erősíti az Arsenal alapembere, Calum Chambers és a Leicester szélsője, Demarai Gray is.

A házigazda keretében a legnagyobb sztár, Dawid Kownacki, akit Robert Lewandowskihoz hasonlítanak. A lengyel csatárt angliai topklubok szemelték ki, az Arsenal a Chelsea és a Leicester is érdkelődik iránta. Szintén a lengyel válogatottat erősíti majd Bartosz Kapustka, aki a tavalyi felnőtt Eb egyik nagy felfedezettjeként robbant be a köztudatba

Akár a magyar U21-es válogatottban is szerepelhetne, ám Szlovákia legjobbjait választotta a dunaszerdahelyi születésű és a korábban Győrben pallérozódó Bénes László. A svéd keretből hiányzik az új Ibrahimovicként emlegetett Alexander Isak, így leginkább a Norrköpping középpályása, Niclas Eliasson lehet a kulcsember. A 21 éves játékos a jelenleg is futó svéd bajnokság gólpasszkirálya, tizenhárom fordulót követően nyolc asszisztot adott és három gólt lőtt.

B-csoport: Macedónia, Portugália, Szerbia, Spanyolország

Enisz Bardi jóvoltából az NB I is képviselteti magát a kontinenstornán. Az Újpest macedón támadója remek szezont futott, harmadik helyen végzett a góllövőlistán tizenkét találattal.

Portugália is nagy nevekkel érkezik, a legismertebb a Bayern München középpályása, Renato Sanches, akit 35 millió euróért igazolt le a német csapat tavaly nyáron. A 19 éves focistát a 2016-os franciaországi Eb-n a legjobb fiatalnak választották. Rajta kívül a Valencia védője, Joao Cancelo, a PSG támadója, Gonçalo Guedes és a Manchester United kapusa, Joel Pereira is Rui Jorge szövetségi edző rendelkezésére áll.

Tomiszlav Szivics juttatta ki a lengyel tornára a szerb U21-es válogatottat, ám a babérokat már nem ő aratja le, hiszen télen elvállalta az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-t, így váltás történt a nemzeti csapat élén – nem sokkal később pedig a borsodiaknál is. Jól csengő nevek alkotják a szerb keretet: Nemanja Zsivkovics a portugál bajnok Benfica támadója, Marko Grujics a Liverpool erőssége, Nemanja Makszimovics pedig a Napoli alapembere.

Hemzseg a sztároktól a spanyol korosztályos-válogatott, amely a végső győzelemre is esélyes. A hispánokkal tart a Real Madrid nemrég véget érő szezonjában berobbanó támadó, Marco Asensio, aki a BL – és UEFA Szuperkupa-döntőben is betalált, de a spanyol bajnokságban és a kupában is letette névjegyét. A Barcelona által csábított Hector Bellerín is megtalálható a keretben, csak úgy, mint az Atlético klasszisa, Saúl Niguez, a Barcelona középpályása, Denis Suárez, valamint a Milanban remeklő Gerard Deulofeu is.

C-csoport: Csehország, Dánia, Németország, Olaszország

A Sampdoria támadója, Patrik Schick jelentheti a megoldást csatárposztra a cseh válogatottban. A 21 éves játékos tizenegy gólig és öt asszisztig jutott a Serie A-ban, a felnőtt válogatottban pedig már ötször is pályára lépett.

Gólzsák repítheti előre a dánokat is, hiszen a csapattal tart a Nordsjaelland tehetsége, Marcus Ingvartsen is, aki a dobogó második helyére ért fel a góllövőlistán az előző idényben tizennégy találattal.

Retteghetnek a támadók az olasz válogatott ellen, hiszen a kapuban a Milan csodagyereke, Gianluigi Donnarumma várja a lövéseket. Elöl a Fiorentina támadója, Federico Bernardeschi termelheti a gólokat, az előző idényben tizenegyig jutott a bajnokságban. A Milan tehetsége, Manuel Locatelli, a Sassuolo támadója, Domenico Berardi, valamint a Juve betonvédője, Daniele Rugani is húzóembernek bizonyulhat a digóknál.

Egyetlen kivétellel – a kapus, Odisszeasz Vlahodimosz – csak a hazai bajnokságban szereplő játékosokra épül a német csapat, amelyben a Dortmund friss szerzeménye, Mahmoud Dahoud, a Leverkusen védője, Jonathan Tah, a Schalke támadója, Max Meyer vagy éppen a múlt hét vasárnap Bayern Münchenbe igazoló Serge Gnabry lehet a kulcsjátékos.

Olvasói sztorik