Nemzetközi foci

„Maradok! Vagy mégsem?!” A futball júdásai Figótól Suárezig

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó. Erről több futballklasszis is mesélhetne...

A hűség kissé furcsa jelenség a modern fociban. A játékosok világszerte több ízben tettek már hűségesküt kedvenc csapatuk és fantasztikus szurkolótáboruk mellett, aztán jött egy kedvezőbb ajánlat, akár közvetlen, ősi ősi riválistól (hiába, a pénz nagy úr tud lenni…) és többen nevetség tárgyává váltak korábbi hangzatos nyilatkozatuk miatt. Egy-egy érthetetlen és váratlan klubváltás a szurkolókból olyankor több ízben nagy felháborodást, megrökönyödést és haragot vált ki, persze az idő jó tud lenni a felejtésre.

A 2017 nyári átigazolási szezon nagy sodrásában összegyűjtöttük az elmúlt évek „Top nagyotmondásait”, íme ezek közül néhány:

  • Lusi Figo: Barcelonából a Real Madridba (2000. július)

  • – Szeretném megnyugtatni a szurkolókat, hogy Luis Figo július 24-én a Nou Campban kezdi meg a felkészülést a Barcelonával – nyilatkozta magáról a portugál 2000-ben.

    Figo persze nem tért vissza, sőt, az említett napon mutatták be a Real Madrid legújabb tízeseként, a fővárosiak akkor világrekordot jelentő 62 millió eurót fizettek érte a nagy riválisnak.

  • Kaká: AC Milanból a Real Madridba (2009. június)

  • – Nem kívánok semmi mást, csak szeretnék egészséges és boldog lenni ott, ahol szeretnek. Milánó ilyen hely, ez az otthonom, a szívem a klubért dobog.

    A brazil játékos 2009-ben fogalmazott így, kiemelve, hogy semmi áron nem hagyná el szeretett klubját. Hat hónappal később bemutatták a Real Madrid játékosaként, Kaká pedig széles vigyorral mosolygott a kamerákba.

  • Neymar: Santosból a Barcelonába (2013. május)

  • – Nem érzem egyelőre, hogy Európába kellene játszanom. Nem félek, de egész egyszerűen boldog vagyok a Santosnál.

    A brazil a 2012-es év végén mondta a fentieket, majd kicsivel később aláírt a Barcelonához.

  • Emmanuel Adebayor: Arsenaltól a Manchester Citybe (2009. július)

  • – Száz százalék, hogy következő szezonban is Arsenal játékosa leszek.

    A 2008-2009-es idény végén a togói játékos biztosította az ágyúsok drukkereit, hogy marad a klubnál. Ennek ellenére a nyári alapozást már a Manchester Citynél kezdte, ahol gólszerzési mutatója közel sem volt már olyan hatékony, mint Londonban…

  • Cesc Fabregas: Arsenaltól a Barcelonába (2011. augusztus)

  • – Nagyon boldog vagyok ott, ahol most vagyok és tartok. Ha más mondanék, hazugság lenne. Arsenal-játékos vagyok, remek csapatunk és edzőnk van, maradok.

    A fiatal spanyol mindezt 2011 nyarán nyilatkozta, a nyári átigazolási szezonban pedig nem tudott nemet mondani nevelőklubja, az FC Barcelona ajánlatára.

  • C. Ronaldo: Manchester Unitedből a Real Madridba (2009. június)

  • – Maradok!

    A 2008-2009-es szezon végén élete (akkori) legjobb évét zárta a portugál csillag. Bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert a Vörös Ördögökkel, majd közvetlenül a májusi finálé után a kamerák előtt azt üzente a szurkolóknak: marad Manchesterben. Persze nem így lett, a Real Madridot választott.

  • Luis Suárez: Liverpoolból az FC Barcelonába (2014. július)

  • – Azért írtam alá a szerződést, mert erről álmodtam és boldog vagyok a klubnál. Ha valaki nem boldog, aligha cselekszik így.

    A 2013-2014-es szezon legvégén fogalmazta meg fenti szavait az uruguayi, aki végül a nyári világbajnokság után a Barcelonánál kötelezte el magát. A katalánoknál már úgy fogalmazott, hogy: „A Barca álmaim klubja.”

    Olvasói sztorik