Nemzetközi foci

Drenthétől Ödegaardig: így csúszhat félre egy játékos pályafutása

Sok múlhat egy klubváltáson, a balul sült transzferekről Balotelli, Robinho és Dos Santos is mesélhetne...

A 2017-es átigazolási szezon első nagy nyári rohamához közeledve legújabb összeállításunkban összegyűjtöttük szubjektív Top5-ös listán az elmúlt tíz év legfélresikerültebb átigazolásait. A lenti példákon jól látszik, hogy egy-egy transzfer miatt játékos-pályafutások csúszhatnak félre.

Royston Drenthe (2007): Feyenoord – Real Madrid

2007-ben friss U21-es Európa-bajnokként érkezett meg a spanyol fővárosba óriási reményekkel Drenthe, aki nem tudta befutni a neki jósolt nagy karriert. A holland játékosért 14 millió eurót fizettek a Feyenordnak, de 2007 és 2010 között mindösszesen 65 mérkőzésen játszott madridi színekben. Mivel nem bírta a rá nehezedő nyomást és az éles kritikákból is elege volt, előbb a Hérculesnek, majd az Evertonnak adták kölcsön, 2012-ben pedig végleg az Alanyija Vlagyikavkazhoz írt alá. Később a Readingnél, a Sheffield Wednesdaynél és a Kayseri Erciyessportnál is megfordult, míg legutóbb az arab emírségekbeli Banijasz alkalmazásában állt. Év elején bejelentette visszavonulását, és énekesi pályába kezdett, ezzel a dallal debütál a zenei piacon:

Giovani Dos Santos (2008): Barcelona – Tottenham Hotspur

2008-ban 5,1 millió fontot fizetett a Tottenham a Barcelona üdvöskéjéért, aki Ronaldinhóék mögött elvétve kapott csak lehetőséget a katalánoknál, ezért döntött a váltás mellett. 2008 és 2012 között a Spurs színeiben mindösszesen 17 mérkőzésen jutott szóhoz, gólt nem szerzett. Újabb rövid spanyol próbálkozások (Racing Santander, Mallora, Villarreal) után egészen az MLS-ig menekült, ahol újra megtalálta góllövő cipőjét és 28 évesen bizonyítja: évekkel ezelőtt nem véletlenül kiáltották ki nagyreményű csodagyereknek. Az elmúlt szezont tizenhat góllal és nyolc gólpasszal zárta, idén pedig már hat gólos a LA Galaxy színeiben.

Robinho (2008): Real Madrid – Manchester City

Neymar előtt a legnagyobb brazil tehetségnek Robinhót kiáltották ki hazájában, aki a Santosból 2005-ben került a Real Madidhoz, ahol parádés formát mutatott. 2008-ban aztán úgy döntött, hogy a Manchester Cityhez ír alá (közel 37 millió font ellenében), ám innentől kezdve pályafutása már csak lefele ívelt. A manchesteri időszakot (2008-2010) 14 góllal zárta, de maradandót nem sikerült alkotnia. A kínai Kuangcsou Evergrande után jelenleg a brazil CA Mineiróban rúgja a bőrt.

Mario Balotelli (2014): AC Milan – Liverpool

Az olasz fenegyerek részéről 2014-ben katasztrofális döntésnek bizonyult az AC Milanból az FC Liverpoolba igazolni. A vörösöknél 2014 és 2016 között mindösszesen tizenhat bajnokin jutott szóhoz és egy gólt jegyzett. Balotelli azóta a Nice-t erősíti, ahol remekelt a mögöttünk hagyott szezonban, és kikötötte: a félresiklott angliai évek után még ellenfélként sem szeretne visszatérni Liverpoolba. Az Inter fiatal csillagának ennél nagyobb pályát jósoltak, de 28 évesen még a Nice-ihoz hasonló pár jó év mindig benne van. Ugyanakkor az Aranylabda-győzelemtől, amit korábban megjósoltak neki, nagyon messze van…

Martin Ödegaard (2015): Strömsgodset – Real Madrid

Európa legkapósabb tehetsége 2015-ben a norvég Strömsgodset után a Real Madridhoz igazolt. Ödegaardot hiába hívta a Borussia Dortmund és az Ajax Amszterdam is – ahol köztudottan tudatosan építik fel és be az első csapatba a nagy tehetségeket – családi nyomásra mindenképpen a királyi gárdához írt alá. A madridiaknál csak a B-csapatig jutott, ott sem sikerült kitűnnie, sőt, sajtóhírek arról is szóltak, hogy nem boldog a „kicsiknél”, mivel inkább C. Ronaldo oldalán szeretne villogni. A 18 éves tehetség év elején a holland Heerenveenhez került kölcsönbe, de tizennégy bajnoki mérkőzésen nem sikerült feliratkoznia a gólszerzők közé.
Egyelőre nem tűnik nyerő húzásnak a madridi álomszerződés…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik