Nemzetközi foci bajnokok ligája

BL, EL: ekkor kezd a Honvéd, a Vidi, a Vasas és a Fradi – a legfontosabb időpontok

A nemzetközi kupák selejtezőinek beosztása.

Mint ismert, a Budapest Honvéd bajnoki címet ünnepelhetett a szezon végén, így a Bajnokok Ligája selejtezőiben folytathatja szereplését. A Videoton FC, a Vasas FC és a Ferencvárosi TC az Európa Ligában indulhat – alig néhány hét, és rajthoz is állnak csapataink a nemzetközi sorozatokban.

A Honvéd a második selejtezőkörben kapcsolódik be – kiemelt ellenfelet kap, ugyanis a magyar bajnok nem kiemeltként várja a sorsolást. Mind az első selejtezőkör, mind a második kör sorsolását június 19-én tartják, míg a második selejtezőkör mérkőzéseire július 11-12-én, a visszavágókra 18-19-én kerül sor. Július 14-én már kiderül, ki várhat a csapatra továbbjutás esetén – ekkor sorsolják a harmadik kör párosításait. Itt még a Honvéd akár kiemelt is lehet, ugyanis a párosításoknál ebben a szakaszban az éppen zajló kör párharcainak magasabb UEFA-koefficiensei kerülnek be a kalapba, így kellően magas koefficiensű ellenfél esetén a kispestiek párharcára nem kiemelt harmadik körös ellenfél várhat. Amennyiben nem jut túl a második selejtezőkörön a magyar bajnok, úgy búcsúzik a nemzetközi porondtól – a harmadik kör kiesői viszont már az EL-ben folytathatják.

A harmadik selejtezőkör hivatalos játéknapjai július 25. és 26., illetve augusztus 1. és 2. – majd augusztus 4-én következik az utolsó selejtezőkör sorsolása. A csoportkörbe jutásért augusztus 15-16-án és 22-23-án lépnek pályára az érintettek, egy napra rá pedig ki is derül, kikkel találkoznak a továbbjutók a szeptember 12-én kezdődő csoportkörben.

Európa Liga

Az Európa Liga első selejtezőkörével indul a megmérettetés a Videoton, Vasas, Fradi trió számára.

Szintén június 19-én lesz a sorsolás, az első két kör párosításait itt már lefixálják – az első körben a Fradi és a Videoton is kiemelt lesz, a másodikban már csak a Videoton –, június 29-én pedig jön az első játéknap. Az első selejtezőkör visszavágóit egy héttel később, július 6-án rendezik, majd 13-a és 20-a lesz a második kör két hivatalos játéknapja. Közben július 14-én sorsolás, ekkor osztják be a harmadik kör párharcait, amit július 27-én és augusztus 3-án tudnak le az érintettek.

A BL-lel együtt meglesz a rájátszás beosztása augusztus 4-én, a csoportkörért zajló oda-visszavágós kört pedig 17-én és 24-én játsszák le a csapatok. Egy nappal a BL-csoportkör beosztása után, augusztus 25-én sorsolják az EL-csoportkört, ami szeptember 14-én kezdődik.

A topbajnokságokban nincs bajnoki az UEFA-napokon

Szintén a versenynaptárral kapcsolatos hír, hogy a huszonöt profi labdarúgó-bajnokságot tömörítő szervezet (EPFL) megállapodott az európai szövetséggel (UEFA), így a jövőben sem rendeznek bajnoki találkozókat a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-játéknapokon – írja az MTI.

Az UEFA első embere, Aleksander Ceferin még a szervezet áprilisi kongresszusán beszélt arról, hogy az EPFL megpróbálta zsarolni őket amiatt, hogy nem vehettek részt a BL indulási jogaival, illetve pénzdíjaival kapcsolatos döntésekben. Ennek következtében az EPFL azzal fenyegetőzött, hogy – mivel az erre vonatkozó tiltó szerződés márciusban lejárt – a jövőben UEFA-játéknapok idejére is kiírnak bajnoki összecsapásokat.

Lars-Christer Olsson EPFL-elnök elmondta, a megbeszélések sikerrel zárultak, az új, 2022 májusáig szóló együttműködési megállapodást ők elfogadták, s azt már csak az UEFA-nak kell ratifikálnia.

Olvasói sztorik