Nemzetközi foci

Szégyen: a temető elveszítette a világbajnok labdarúgó földi maradványait

Egyelőre nem tudják, hol vannak a Garrincha csontjai.

1983-ban, az alkoholizmusa elleni hosszú, sikertelen küzdelem végén hunyt el a kétszeres világbajnok Garrincha. 1958 és 1962 vb-győztes brazil jobbszélsőjét hazájában helyezték örök nyugalomra, méghozzá szülővárosában, Magéban, mintegy 65 kilométerre Rio de Janeirótól.

Holttestét nemrég exhumálták, pontosabban csak akarták: a temető ugyanis egész egyszerűen elveszítette a csontjait, így amikor kiásták volna, nem találtak semmit – írja a Reuters.

– Jelenlegi tudásunk szerint nem biztos, hogy még mindig el van temetve – mondta a temető egyik képviselője a riói Extra című lapnak. – Vannak arról információink, hogy a testét korábban exhumálták és egy kisebb urnába helyezték, de erről semmiféle dokumentációnk nincs.

A Raiz de Serra temetőnek két síremléke is van Garrincha nevével, az egyik a tényleges sírja, a másik pedig egy emlékmű, amelyet 1985-ben építettek.

Mage polgármestere később egy közleményben azt tudatta a nyilvánossággal, hogy egyelőre nem tudják, hogy a játékos csontjai hol vannak, de a kettő közül az egyikben kell lenniük és biztosan nem vesztek el – ez a fentebb ismertetett információk fényében meglehetősen hihetetlenül hangzik és inkább kényszerből kiadott magyarázkodásnak tűnik.

Olvasói sztorik