Nemzetközi foci bajnokok ligája

Idén is lesz másodosztályú csapat az Európa Liga selejtezőiben

A ZTE-verő KF Tirana a „szerencsés”. A szerdai (kupa)nap összefoglalója.

Nemcsak Magyarországon rendeztek kupadöntőt szerda este Európában, hiszen még nem kevesebb mint hat másik helyen is eldőlt, hogy ki nyeri a 2016-17-re kiírt sorozatot; miközben más országokban a bajnokság (rájátszásának) véghajrájára került sor. A Rangadó.hu most ezeket, illetve az Európa Liga-, illetve Bajnokok Ligája-indulókra gyakorolt hatást foglalja össze.


ABC-sorrendben haladva az első találkozó az Albán Kupa fináléja, ahol az albán bronzérmes Skenderbeu maradt alul a bajnokságban csak 9. helyen záró és ezzel kieső KF Tirana ellen, méghozzá hosszabbításban, 3-1-re. Az eredménnyel az is eldőlt, hogy 2017-ben is lesz az Európa Liga selejtezőiben másodosztályú gárda, méghozzá a ZTE-t 2010-ben kiejtő KF Tirana, amely nem kiemeltként majd a Videotonnal és a Ferencvárossal találkozhat az Európa Liga első selejtezőkörében (érdekesség, hogy a Skenderbeu is játszott nemrég magyar csapattal, méghozzá a Debrecennel). A bajnoki 4. Luftetari járt így rosszul, hiszen a korcei csapat győzelme esetén ők indulhattak volna Európában.

Az andorrai osztályozót (amelyen a Penya Encarnada jutott fel az élvonalba) gyorsan letudva és az örmény, valamint bolgár bajnokság tét nélküli mérkőzésein sem időzve “utazzunk” Horvátországba, ahol a bajnokság első két helyezettje, a Rijeka és a Dinamo Zagreb vívott kupadöntőt.

A 2014-ben a Ferencvárost kettős győzelemmel kiejtő Rijeka idén letaszította a trónról a fővárosiakat és egyben a duplázást is megcsinálta, miután simán, 3-1-re verte riválisát. Az a döntő párosításának kiderültekor egyértelmű volt, hogy a bajnoki negyedik lesz a harmadik EL-induló (amely végül a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tatozó NK Osijek lett).

Belgiumban véget ért a hosszú, Európa Ligáért zajló rájátszás-sorozat, amelynek végén az Oostende simán, 3-1-re kerekedett felül az idén EL-negyeddöntős Genk felett és majd a harmadik selejtezőkörben kezd.

Csak eredmény szintjén teszünk említést a dán bajnokság osztályozóiról (az odavágón: Horsens-Vendsyssel 0-0 és Helsingőr-Viborg 1-1), hogy a tét nélküli macedón zárófordulót is átugorva Görögországot vegyük célba, ahol nem babra ment a játék: az utolsó játéknapon a két EL-hely mellett a második BL-induló kilétére is fény derült.

Az eredmény leginkább a PAOK-nak fájhat, amely hazai pályán 3-2-re kapott ki a Panatinaikosztól, így csupán az EL-ben indulhat (legyőzőjével együtt), míg a Panioniosz otthonában nyerő AEK Athén visszatér a BL selejtezőibe. Mindhárom csapat a harmadik selejtezőkörben csatlakozik a sorozatba.

A koszovói kupagyőztes a Besa Peje lett, de miután ők nem jutottak UEFA-licencehez, hiába nyerték meg a sorozat történetének első kiírását a Llapi ellen tizenegyespárbajban, nem indulhatnak az EL-ben, helyettük a bajnoki második FC Prishtina képviselteti majd magát.

Montenegróban valóban az EL-indulás (is) a tét volt a Szutjeszka és a Grbalj kupadöntőjén, hiszen előbbi 4., utóbbi 7. lett a bajnokságban. Előbbi csapat végül 1-0-ra nyert és az egyik legerősebb koefficienssel rendelkező nem kiemeltként majd a Vidivel vagy a Ferencvárossal találkozhat az EL-ben. A kiesés elkerüléséért zajló párharcokon az odavágón a patinásabbnak számító Rudar meglepetésre kikapott az Otranttól, míg a Petrovacs gyakorlatilag bennmaradt, miután 4-0-ra verte az Ibart.

Romániában nem volt tétje az egyszem bajnokinak (Iasi-Voluntari), Szlovéniában viszont szintén kupafináléra került sor és a helyzet ugyanaz volt, mint hazánkban: a bajnoki harmadik és negyedik találkozóján a győztes kilététől függetlenül mindkét fél EL-indulónak mondhatta magát. Kettős emberelőnyben aratott 1-0-s sikerével a Domzale – a volt videotonos Álvaro Brachi nélkül – másodszor hódította el a Szlovén Kupát az Olimpija Ljubljana ellenében.

https://www.youtube.com/watch?v=tbx4e_HHLTE

Végezetül jöjjön a Török Kupa-döntő és az ukrán bajnokság. Előbbinél az egyébként BL-induló Istanbul BB 0-0 után büntetőkkel 1-4-re alulmaradt az első kupagyőzelmét arató Konyaspor ellenében (így pórul járt a bajnokságban 5. Antalyaspor, amely lemarad Európáról). A Konyaspor egyből az EL-csoportkörben kezd.

Északkeleti szomszédainknál az utolsó fordulóban még az volt a kérdés, hogy ki lesz a bajnokság ötödik helyezettje, amely egyúttal kiléphet európai porondra is. A Dinamo Kijev 2-1-re verte a Csernomorecet, így az már mindegy volt, hogy az Olekszandria egy pontot szerzett a Sahtar ellen, hiszen az Olekszandria lett az ötödik. Ők majd az EL harmadik körében csatlakoznak.


Összefoglalva

A csütörtöki napon az alábbi eredményekre és indulókra derült fény:
Albán Kupa-győztes (1. selejtezőkör, lehetséges ellenfelek: Ferencváros, Videoton): KF Tirana
Andorrai osztályozó nyertese: Penya Encarnada
Belga EL-playoff győztese (3. selejtezőkör): KV OOstende
Horvát Kupa-győztes: NK Rijeka
Görög BL-playoff győztese (3. selejtezőkör): AEK Athén
Görög EL-indulók (3. selejtezőkör): PAOK Tesszaloniki, Panatinaikosz
Koszovói Kupa-győztes: Besa Peje
Koszovói EL-induló (1. selejtezőkör, lehetséges ellenfelek: Ferencváros, Videoton): FC Prishtina
Montenegrói Kupa-győztes (1. selejtezőkör, lehetséges ellenfelek: Ferencváros, Videoton): FK Szutjeszka Niksics
Szlovén Kupa-győztes: NK Domzale
Török Kupa-győztes: Konyaspor (EL-csoportkör)
Ukrán EL-induló: PFK Olekszandria (3. selejtezőkör)

https://www.youtube.com/watch?v=eSIigKT8jkQ

Olvasói sztorik