Nemzetközi foci

Európai kupahétvége: Angliában várható a legnagyobb csata

Détári győztes gólja után most nyerhet ismét a németeknél a Frankfurt.
A szombati európai kupadöntők programja:
FA Kupa, London: Arsenal‒Chelsea 18.30
Német Kupa, Berlin: Eintracht Frankfurt‒Borussia Dortmund 20.00
Spanyol Király Kupa, Madrid: FC Barcelona‒Deportivo Alavés 21.30

Angliában, Németországban és Spanyolországban is szombaton rendezik a labdarúgókupák fináléját. A három döntő közül a londoni Arsenal‒Chelsea összecsapáson várható a legnagyobb csata.

Az angol

A Chelsea friss bajnokként a duplázásért, míg a hatodik helyen zárt, így a Bajnokok Ligájáról 19 szezon után lemaradó Arsenal a szezonja „megmentéséért” lép pályára szombaton a Wembley Stadionben. A két londoni sztárcsapat ebben a szezonban kétszer találkozott egymással, és a Premier League-ben mindkét alkalommal a hazai együttes örülhetett.

„Úgy kell játszanunk, mint a szeptemberi, otthoni mérkőzésen, amikor gyorsan fociztunk, jól kontráztunk, és nem hagytunk nagy teret az ellenfél legjobbjának, Eden Hazard-nak” ‒ nyilatkozott a klub honlapján az Arsenal középpályása, Aaron Ramsey.

Amennyiben az Ágyúsok győznek, ez lesz négy éven belül a harmadik, összességében pedig a 13. FA Kupa-elsőségük, amivel egyedüliként vezetnék az örökranglistát a jelenleg szintén 12 végső győzelemnél tartó Manchester United előtt.

Elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó mérkőzése a csapat kispadján Arséne Wengernek, az Arsenalt 1996 óta irányító francia menedzsernek, akinek júniusban lejár a szerződése, és egyelőre nem tudni, hosszabbít-e vele a klubvezetés. Wengernek ez lesz az 1175. találkozója az észak-londoniakkal.

A túloldalon a hétszeres győztes Chelsea-t irányító Antonio Conte azt emelte ki, ezen a héten az volt a legfontosabb feladata, hogy tudatosítsa játékosaiban, a bajnoki cím megszerzése ellenére még nincs vége a szezonjuknak.

„Megünnepeltük a bajnoki címet, amennyire meg kellett, de akkor válna igazán fantasztikussá a szezonunk, ha a kupadöntőben is diadalmaskodnánk” ‒ mondta az olasz szakember. A Chelsea legutóbb 2012-ben nyerte meg a világ legrégebbi kupasorozatát.

A német

A berlini Olimpiai Stadionban a sorozat meglepetéscsapata, az Eintracht Frankfurt az esélyesebb Borussia Dortmunddal csap össze. A bajnokságban harmadik helyen végzett Borussia a negyeddöntőben Dárdai Pál együttesét, a Hertha BSC-t, míg az elődöntőben a nagy rivális Bayern Münchent búcsúztatta.

A Tomas Tuchel irányította dortmundiak sorozatban negyedik kupadöntőjükre készülnek, és ellenük szól, hogy a legutóbbi hármat elveszítették: kétszer a Bayernttől, egyszer a Wolfsburgtól kaptak ki. Legutóbb a 2011‒2012-es idény végén ünnepelhettek, akkor emlékezetes mérkőzésen 5-2-re verték a Bayernt.

A négyszeres győztes Frankfurt szurkolói még régebben, egészen pontosan 1988 óta várnak arra, hogy csapatuk elhódítsa a kupát. Akkor Détári Lajos góljával nyerték meg a döntőt. Azóta egyszer, a 2005‒2006-os idényben volt erre a legnagyobb esélyük, ám végül a döntőben vereséget szenvedtek a Bayern Münchentől. Az Eintracht esetleges sikerével utolérhetné az ötszörös első Schalkét az örökranglista harmadik helyén.

A spanyol

A bajnoki címet a Real Madriddal szemben elveszítő FC Barcelona ellenfele az az Alavés lesz, amely a bajnokságban a kilencedik helyen zárt, és amelyet a bajnokságban a hazai 2-1-es vereség után idegenben 6-0-ra ütött ki a katalán csapat. Barcelonában abban reménykednek, hogy sikerül szépen elbúcsúzni Luis Enriquétől: a vezetőedző még március elején jelentette be, nem hosszabbítja meg szezon végén lejáró szerződését, azaz a madridi kupadöntő lesz az utolsó mérkőzése a Barca kispadján.

A 28-szoros kupagyőztes Barcelona az elmúlt három szezonban elhódította a trófeát, ezzel szemben az Alavés története első fináléjára készül.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik