Nemzetközi foci bajnokok ligája

Húsz csapat helye már biztos a BL főtábláján

A Manchester Uniteddel lett kerek a szám; hetvenkilenc indulóból hetven neve ismert a 2017–2018-as Bajnokok Ligájában.

A Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírásának selejtezői előtt huszonkét főtáblás csapat helye lesz biztos, további öt-öt pedig a kvalifikáció bajnoki és nem bajnoki ágáról csatlakozhat a csoportkör mezőnyéhez.

Mivel az európai bajnokságok sok helyen már véget értek, néhol pedig ugyan még nem, de az együttesek végső helyezése matematikailag biztos, már szinte minden olyan kérdésre választ kaphattunk, amire a selejtezők kezdete előtt lehetséges.

Így alakul a főtábla

A Bajnokok Ligája főtábláján három helye van a spanyol csapatoknak (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid), három az angoloknak (Chelsea, Tottenham, Manchester City), három a németeknek (Bayern München, RB Leipzig, Borussia Dortmund). Kettő jut az olaszoknak, de a bajnok Juventus mellett majd csak az utolsó, hétvégi fordulóban dől el, hogy a Roma vagy a Napoli lesz a másik biztos főtáblás (előbbi a Genoát látja vendégül, utóbbi a Sampdoriához utazik).

Szintén két helyet kaptak a portugálok (Benfica, Porto) és a franciák (Monaco, PSG), fejenként egyet-egyet pedig az oroszok (Szpartak Moszkva), az ukránok (Sahtar Donyeck), a belgák (Anderlecht), a hollandok (Feyenoord), a svájciak (Basel), a törökök (matematikailag még az Istanbul BB is bajnok lehet, de valószínűleg a Besiktas ér oda), illetve az EL-győztes, amely – mint szerda este kiderült – a Manchester United lett.

Az UEFA néhány évvel ezelőtt irányított, koefficiens-alapú kalapbesorolásokat vezetett be: az első kalapba a nyolc legerősebb bajnokság első helyezettje került. Ennek alapján jelenleg így néz ki a négy kalap besorolása (listánkba csak azok kerültek be, akik már biztosan az adott csoportba tartoznak majd):

1. kalap: Real Madrid,Bayern München, Juventus, Benfica, Chelsea, Sahtar Donyeck, Monaco, Szpartak Moszkva

2. kalap: Barcelona, Atlético Madrid, PSG, Dortmund, Manchester City, Porto, Manchester United

3. kalap: Basel, Anderlecht

Szinte végleges a BL-indulók névsora

A Bajnokok Ligája természetesen nem a főtáblával, hanem a június közepén kezdődő első selejtezőkörrel veszi kezdetét, a sorozat folyamán összesen 79 együttes viaskodik.

A 79-ből még 13 helyütt kérdéses, hogy egyáltalán melyik csapat vagy legalább, hogy mely körben csatlakozhat majd a küzdelmekhez. Ahogy említettük, az olaszoknál az már biztos, hogy a Roma és a Napoli induló lesz, csak azt nem tudni, hogy melyik körben csatlakozik majd; hasonló a helyzet a török Besiktas, Istanbul BB viszonylatában; a cseheknél a Slavia Praha, Viktoria Plzen kettősnél is; míg Görögországban az Olimpiakosz mellé keresik a második indulót, amely még a PAOK, a Panioniosz, a Panatinaikosz és az AEK Athén is lehet.

A maradék hat, még el nem dőlt bajnokság (zárójelben a lehetséges bajnokok nevével):

– Lengyelország (Legia Warszawa, Lech Poznan, Jagiellonia Bialystok, Lechia Gdansk)

– Bosznia és Hercegovina (Zrinjski Mostar, Zeljeznicar, FK Sarajevo)

– Moldova (a Sheriff Tiraspol és a Dacia Chisinau bajnoki döntőt játszik, mert a bajnokság holtversennyel végződött)

– Montenegró (Buducsnoszt Podogrica, Mladoszt Podgorica, Zeta Golubovcsi, Szutjeszka Niksics)

– Örményország (Alaskert, Ganzasar Kapan, Sirak Gyumri)

– Magyarország (Budapest Honvéd FC, Videoton FC)

2017–2018 BL-selejtezős indulói

A cikk elején már foglalkoztunk a Bajnokok Ligája főtábláján induló csapatokkal, később pedig felsoroltuk azokat az országokat, ahol még bizonytalan az induló kérdése. Cikkünk végén lássuk egy az egyben azokat az együtteseket, amelyek részt vesznek a nyár folyamán zajló kvalifikációs sorozatban!

A csapatokat aszerint soroljuk fel, hogy mely selejtezőkörben csatlakoznak majd a küzdelmekhez

1. kör: The New Saints (Wales), Linfield (Észak-Írország), Víkingur (Feröer-szigetek), Hibernians (Málta), FC Santa Coloma (Andorra), La Fiorita (San Marino), Europa FC (Gibraltár), Infonet Tallinn (Észtország), Trepca ’89 (Koszovó), Az örmény bajnok (Alaskert/Ganzasar Kapan/Sirak Gyumri)

2. kör: FH Hafnafjördur (Izland), MSK Zilina (Szlovákia), Zalgiris Vilnius (Litvánia), Celtic (Skócia), FC Salzburg (Ausztria), FC Köbenhavn (Dánia), Ludogorec Razgrad (Bulgária), BATE Boriszov (Fehéroroszország), APOEL Nicosia (Ciprus), NK Maribor (Szlovénia), Qarabag Agdam (Azerbajdzsán), Malmö FF (Svédország), FK Asztana (Kazahsztán), Partizan Belgrád (Szerbia), NK Rijeka (Horvátország), Rosenborg BK (Norvégia), Hapoel Beer-Seva (Izrael), Dundalk FC (Írország), Vardar Szkopje (Macedónia), F91 Dudelange (Luxemburg), KF Kukesi (Albánia), Ifk Mariehamn (Finnország), Spartaks Jurmala (Lettország), Samtredia (Grúzia), A lengyel bajnok (Legia Warszawa/Lech Poznan/Jagiellonia Bialystok/Lechia Gdansk), A moldáv bajnok (Sheriff Tiraspol/Dacia Chisinau), A bosnyák bajnok (Zrinjski Mostar/Zeljeznicar/FK Sarajevo), A montenegrói bajnok (Buducsnoszt Podogrica/Mladoszt Podgorica/Zeta Golubovcsi/Szutjeszka Niksics), A magyar bajnok (Budapest Honvéd/Videoton)

3. kör

Bajnoki ág: Olimpiakosz Pireusz (Görögország), Viitorul Constanta (Románia), A cseh bajnok (Slavia Praha/Viktoria Plzen)

Nem bajnoki ág: Club Brugge (Belgium), Steaua Bucuresti (Románia), Dinamo Kijev (Ukrajna), Ajax Amszterdam (Hollandia), CSZKA Moszkva (Oroszország), Young Boys Bern (Svájc), Nice (Franciaország), A török második helyezett (Besiktas/Istanbul BB), A cseh második helyezett (Slavia Praha/Viktoria Plzen), A görög második helyezett (PAOK/Panioniosz/AEK Athén/Panatinaikosz)

4. kör (Playoff-kör)

Nem bajnoki ág: Sevilla (Spanyolország), Liverpool (Anglia), Sporting Lisbon (Portugália), Hoffenheim (Németország)

Olvasói sztorik