Nemzetközi foci

Bede Ferenc elmagyarázta az FA szabályváltoztatásait

A videobíróról és a magyarországi lehetséges újításokról is beszélgettünk a korábbi játékvezetővel.

Ahogy arról a Rangadó.hu is beszámolt, az Angol Labdarúgó-szövetség, az FA csütörtökön szabályváltoztatást szavazott meg, amelynek eredményeképp immáron utólag is el lehet tiltani játékosokat színészkedését.

Az újdonságról Bede Ferencet, a 270 NB I-es bajnokin és számos nemzetközi mérkőzésen működő legendás magyar játékvezetőt is megkérdeztük.

– Az angoloknál eltiltást már eddig is lehetett osztani azért, ha valaki eljátszotta, hogy megütik. Ezt most úgy fűszerezték, hogy a büntetőterületen belüli eseteket követően is adhatnak utólagos eltiltást – kezdte magyarázatát Bede.

– Az elmúlt években az volt a trend, hogy ha valamilyen jelenség túlságosan elterjedt, akkor arra minél gyorsabban próbálnak reagálni. Ezért most a műeséssel foglalkoztak és könnyen lehet, hogy hamarosan a FIFA hivatalos szabályalkotó testülete, az IFAB is lép ezzel kapcsolatban – fogalmazott az egykori játékvezető.

A három verzió

– Az utólagos döntésekkel kapcsolatban három különböző “szintről”, “verzióról” beszélhetünk. Elsőként azt vezették be Angliában, hogy ha egy erőszakos cselekedet történt a pályán, amit a játékvezető nem vett észre, de teljesen nyilvánvaló volt, akkor utólag azt a játékost, aki ezt elkövette, eltiltották. Ezt már a magyar játékvezetői bizottság is alkalmazza.

– A második verziónál már azt is megtehették, hogy amennyiben valaki eljátszotta, hogy megütötték és ezt a játékvezető el is hitte, kiállította a vétkesnek hitt játékost; de a videofelvételek alapján kiderült, hogy nem történt semmi, akkor a piros lapot kapót felmentették, a színészkedőt pedig eltiltották. Ezt tudtommal hazánkban még nem alkalmazzák, legalábbis nekem nem tűnt fel ilyesmi.

– A harmadik, nyártól életbe lépő verzió már a tizenegyest eredményező szituációkra vonatkozik. Ha egy csapatot műesést és a játékvezető megtévesztését követően tizenegyesrúgással büntetnek, akkor a műesést végrehajtó játékost utólag eltilthatják két mérkőzésre.

– Ez igazából arról szól, hogy ha már a pályán hátrányba került a játékvezetői hiba miatt az egyik gárda, akkor azt az eltiltással valamelyest kompenzálják – magyarázta el Bede.

– Nagyon fontos megérteni, hogy ez a szabályváltoztatás nem minden, mezőnyben történő színészkedésre vonatkozik, hanem kifejezetten csak a büntetőkkel kapcsolatos – tette hozzá.

Alkalmazhatják-e ezt Magyarországon is?

– Mivel Angliában most bevezették, valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb az IFAB is átveszi majd a szabályozást és kötelező jelleggel bevezetteti minden bajnokságra vonatkozóan, így Magyarországon is meg fog jelenni.

– Egyelőre viszont én úgy érzem, hogy mindenkit a videobíró foglalkoztat, már az MLSZ-elnök szájából is többször elhangzott ez a téma. Azt hallani, hogy Olaszországban már a következő idénytől bevezetik majd, ott ezzel küszöbölhetik ki a mostani, angliai szabályozást – nyilatkozta a manapság a DigiSportnál foglalkoztatott egykori játékvezető.

Egyesíteni a két rendszert?

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy nem lehetne-e egyesíteni az utólagos eltiltás és a videobíró rendszerét. Előfordulhat ugyanis, hogy a játékosok a videobíróval együtt is megpróbálkoznak majd műeséssel, mondván “ha nem jön be, nem jön be, nem járhatok rosszul”, az eltiltás viszont már a jelenség egésze szempontjából is elrettentő lehetne.

– Nem hiszem, hogy a kettőre együtt szükség lenne, hiszen a műeső játékos csapata nem jut előnyhöz, nem kapja meg a jogtalan tizenegyest. Így a célját veszíti el a dolog, ráadásul a műesőt sárga lappal figyelmezteti a játékvezető. Ez persze csak az én véleményem, akár mindkettőt be lehet vezetni. Annyi biztos, hogy még így is rengeteg vitás eset lesz, nem fog mindent megoldani a videobíró, hiszen semmi nem lesz fekete-fehér – zárta szavait Bede Ferenc.

Olvasói sztorik