Nemzetközi foci

Végre, végre, végre! Utólag is eltilthat az FA színészkedésért

Egy szabályozás, amire évek óta várunk.

Amióta a színészkedés óriási divattá vált és elterjedt a futball-világban, azóta hallani az értetlenkedő kommenteket arról, hogy miért nem szankcionálják jobban. Az IFAB, a labdarúgás szabályalkotó testülete most már hosszabb ideje kötelezővé tette a játékvezetők számára, hogy a nyilvánvaló műeséseket is sárga lappal büntessék, de természetesen egy spori sem láthat mindent.

A mai technológia azonban immáron lehetővé teszi, hogy minden szituációt számtalan szögből körüljárjanak a tévénézők, így azonnal látják, ha egy játékos egyszerűen csak feldobta magát – ez pedig soha meg nem szűnő vitákhoz vezetett, hiszen utólag, a játékvezető hibáját javítva már nem szankcionálták ezeket a megmozdulásokat.

Eddig. Május 18-án az Angol Labdarúgó-szövetség, az FA ugyanis megszavazta azt a szabálymódosítást, mely (akár a Premier League-ben is) lehetővé teszi majd, hogy a nyilvánvaló műeséseket utólag kétmeccses eltiltással büntessék.

Arról, hogy mi számít annak, egy független testület dönthet, amely egy korábbi menedzserből, egy korábbi játékosból és egy korábbi játékvezetőből áll majd és az ő egyhangú döntésük szükségeltetik az eltiltáshoz.

Amennyiben egy játékos bevallja, hogy színészkedett, az eset kapcsán az ellenfélnek kiosztott sárga vagy piros lapot automatikusan törlik.

Érdekesség, hogy bár az angol ligarendszerbe a világon másodikként csak most vezetik be, a velük szoros kapcsolatban álló skótoknál ez a szisztéma már 2011 óta működik. Az első büntetett Sone Aluko, a Rangers akkori, a Fulham mai szélsője volt, a glasgowiak edzője, Ally McCoist pedig alaposan kiakadt a döntés nyomán.

– A három úriember gyakorlatilag csalónak és hazugnak nevezte a játékosomat, pedig egyikre sem szolgált rá – fogalmazott.

A szabály fordítva is működhet, hiszen Jamie Walker, a Hearts szélsője – azok után, hogy az első fordulót követően eltiltást kapott ezért a mostani idényben – egyszer jogtalanul “gazdagodott” sárga lappal színészkedésért, amelyet utólag elvettek.

Olvasói sztorik