Nemzetközi foci

A 25 éves Neymar elképesztő: egy előd sem ér a nyomába

Hasonló korban sem C. Ronaldo, sem Messi, de Ronaldinho sem volt képes olyan mutatóra, mint a Barca brazilja.

A Barcelona brazil zsenije, Neymar a szezon közben, február ötödikén ünnepelte 25. születésnapját. A villámléptű játékos legutóbb triplázott a Las Palmas elleni bajnokin, az volt pályafutása 486. felnőtt fellépése, neve mellett pedig már 292 találat szerepel.

Az adat anélkül is elképesztő, hogy összehasonlítanánk a korábbi nagy elődök hasonló mutatóival, hiszen Neymar még mindig csak a húszas éveinek közepén jár, és hol van még pályafutása vége…

A 25 éves Neymar minden elődöt leköröz

Még mindig karrierje elején jár, pályafutása így is rendkívüli sikerekkel és árulkodó statisztikai adatokkal tarkított. A Santos felnőtt csapatában öt idényt húzott le, majd 2013-ban igazolt a Barcelonához, ahol négy szezon után már száz lőtt gól felett jár. Jól cselez, remekül passzol, illetve lát a pályán, hihetetlen sebessége van, a kapu előterében pedig kíméletlen. Neymar évről évre lép magasabb szintre, a statisztikai adatok és az eddig megnyert címek pedig önmagukért beszélnek. Nem meglepő, hogy több helyen már az Aranylabda legfőbb esélyesei között tartják számon.

Csak összehasonlításképpen mutatjuk, Neymarhoz hasonló korban hol tartottak a nagy riválisok, illetve az elődök.

Messi a 2011‒2012-es szezonban járt hasonló korban, mint csapattársa, és élete egyik legjobb szezonját futotta akkor. Minden sorozatot figyelembe véve hatvan mérkőzésen 73 gólig jutott az idényben – és már negyedik Aranylabdájára hajtott. Neymar több lejátszott mérkőzésnél és rúgott gólnál jár 25 évesen, mint az argentin zseni, akinek ugyanakkor azért mégiscsak nehéz a nyomába érni…

Amikor Cristiano Ronaldo betöltötte a huszonötöt, a manchesteri évek után első szezonját futotta a Real Madrid színeiben és 33 gólig jutott. Neymar több mérkőzést játszott, mint Ronaldo, és százzal több gólt lőtt nála hasonló korban. Elképesztő adat!

Neymarhoz hasonlóan a csodagyerekként emlegetett Wayne Rooney vállát is nyomta a teher fiatal éveiben, hiszen rögvest első felnőtt tétmérkőzései után azt várták tőle, hogy nagy trófeához vezesse a válogatottat. A manchesteriek támadójának ez nem jött össze Európában és a világbajnokságon sem, ezen már aligha tud változtatni, igaz, a 31 éves angol csatár még nem mondta le a válogatottságot.

Ronaldinho 25 éves korára a Barcelonát erősítette, ahol több szezonon keresztül valósággal bűvölte a labdát. Neymarhoz hasonló korban a válogatottal már világbajnokságot, Copa Americát és Konföderációs Kupát is nyert, így hiába jobbak Neymar mutatói – címekben elmarad honfitársa mögött. Ronaldinho ráadásul 2005-ben az Aranylabdát, valamint a FIFA Év Játékosa díjat is bezsebelte már (2004, 2005).

Thierry Henry 25 éves korára már világ- és Európa-bajnoknak mondhatta magát, hiszen két éven belül a francia válogatottal (1998 és 2000) a csúcsra értek. Gólokban ugyan elmarad Neymar mögött, de huszonöt éves kora előtt az Aranylabda három legjobb jelöltje között volt (2003-ban Nedved mögött lett második), a FIFA Év Játékosa díjat pedig 2003 és 2004-ben is bezsebelte.

Olvasói sztorik