Nemzetközi foci

Új fajta büntetőpárbajt tesztelt az UEFA, ki fogja találni, kik nyertek

„ABBA” a rendszer neve, de Lineker mondása nem évül el.

Körülbelül 60 százalékos arányban nyeri az a csapat a labdarúgásban a büntetőpárbajokat, amely elsőként végzi el a tizenegyest. Bár ez nem hangzik túl nagy differenciának, hosszú távon igenis szignifikánsnak tekinthető egy olyan rendszer esetében, amely elvileg egyenlő esélyeket biztosít a két félnek.

Az UEFA ennek szellemében mintegy 40 évvel a rendszer bevezetése után most forradalmasítja a lebonyolítását. Az eddig alkalmazott „ABAB” szisztéma helyett (melynek során az A csapat kezd és a B után ismét ő rúg) elsőként a női U17-es Európa-bajnokságon tesztelik az „ABBA”-t.

Ennek lényege, hogy A csapat után B, majd ismét B jön, ezt követően pedig kétszer A, és így tovább. Eredményeképp nem mindig A csapaté lesz az első rúgás és ezzel a kisebb nyomás joga.

Az első ilyen bevetésre a Németország-Norvégia női U17-es Eb-elődöntőn került sor és szerintünk már tudja, melyik együttes mehetett tovább…természetesen a németek, vagyis Gary Lineker örökérvényű szavai kiálták a szabályváltozás próbáját is…

Ugyanez a szabály van egyébként érvényben a férfiak U17-es Eb-jén is, vagyis ha Szoboszlai Dominikék akár már a törökökkel döntetlenre végeznének, szintén az ABBA-módszerű büntetőpárbajt vívnák.

Olvasói sztorik