Nemzetközi foci

VB 2018: Putyin rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be

Az érintett területeken tilos lesz fegyverek, robbanóanyagok és a mérget tartalmazó szerek eladása.

Rendkívüli ideiglenes biztonsági intézkedéseket vezettet be az idei oroszországi Konföderációs Kupa és a jövő évi világbajnokság idejére Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz hivatalos online közlönyben szerdán megjelent elnöki rendelet értelmében a rendező városokban a stadionok és más infrastrukturális objektumok térségében le fogják zárni a légteret, valamint korlátozni fogják a közúti és a vízi közlekedést. Egyúttal korlátozzák a nem menetrend szerinti, ERA-GLONASS balesetjelző rendszerrel nem felszerelt és belügyminisztériumi különengedéllyel nem rendelkező buszok behajtását az érintett településekre.

A sporteseményekkel összefüggésben nem álló gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és részvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek majd, a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve. A rendező városokba érkező orosz turistáknak három, a külföldieknek egy napon belül kell majd bejelentkezniük ideiglenes tartózkodási helyükön.

Az érintett területeken tilos lesz a fegyverek, robbanóanyagok és – az Oroszországban bejegyzett gyógyszeripari termékek kivételével – a mérget tartalmazó szerek eladása. Az orosz nemzeti gárda felhatalmazást kapott a fegyverek és a lőszerek ideiglenes lefoglalására.

A helyi szerveknek ki kell jelölniük azokat a területeket, amelyeken belül tilos az üveges szeszes italok árusítása, és biztosítaniuk kell az alkoholárusítás tilalmát a népes és kockázatos helyszíneken.

Az orosz kormány egy ugyancsak szerdán közölt határozatban 4,7 milliárd rubellel, 643,55 milliárd rubelre emelte a jövő évi világbajnokság költségvetését.

A kiadásokból 355,16 milliárd rubelt a szövetségi büdzséből, 92,21 milliárdot a regionális költségvetésekből, 196,18 milliárdot pedig jogi személyek befizetéseiből fedeznek majd.

A Konföderációs Kupát június 17. és július 2., a világbajnokságot pedig 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg. A fokozott biztonsági intézkedések a 2017. június 1. és a július 12. közötti, valamint a 2018. május 25. és július 25. közötti időszakban lesznek érvényesek.

Az Oroszország, Németország, Portugália, Mexikó, Chile, Kamerun, Ausztrália és Új-Zéland részvételével sorra kerülő Konföderációs Kupa mérkőzéseinek házigazdája Moszkva, Szentpétervár, Szocsi és Kazany lesz.

A vébé helyszínei az említett városokon felül Jekatyerinburg, Szaranszk, Szamara, Rosztov-Don, Kalinyingrád, Nyizsnyij Novgorod és Volgográd lesznek.

Olvasói sztorik