Nemzetközi foci

A FIFA nem gyorsítja fel a helyszínkijelölési eljárást

A 2026-os világbajnokságra eddig csak egy jelentkezés érkezett.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem gyorsítja fel a 2026-os világbajnokság helyszínének kijelölési procedúráját.

Eddig az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös pályázata az egyetlen jelentkezés az eseményre, emiatt a három ország szövetsége azt szerette volna elérni, hogy korábban zárják le a kandidálást. A FIFA vezető testülete, a tanács ugyanakkor úgy döntött, hogy erre augusztusig lehetőséget ad másnak is.

A közös pályázatukat egy hónapja bejelentő amerikai országok kérése szerint a tervezett 2020-as időpont helyett már jövő júniusban dönthetett volna a FIFA a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

Az elképzelésnek azért volt realitása, mert a trió jó esélyekkel indul, mivel a FIFA szabályai szerint a következő két vb helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, onnan csak akkor lehetne nyerni, ha máshonnan nem érkezik megfelelő kandidálás. Papíron Afrikából és Dél-Amerikából akadhatna rivális, de előbbi kontinensen nincs olyan ország, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az esemény lebonyolításához, míg Dél-Amerikában Uruguay és Argentína a centenáriumi, 2030-as tornának szeretne otthont adni.

Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben rendeztek vb-t, akkor az Egyesült Államokban. Ezúttal a vb nyolcvan meccse közül hatvanra, a negyeddöntőtől kezdve pedig az összes mérkőzésre az Egyesült Államokban kerülne sor, azaz Kanada és Mexikó tíz-tíz találkozónak adna otthont. A 2026-os vébé lesz az első, amelyen a jelenlegi 32 helyett már 48 válogatott vesz majd részt.

A 2018-as világbajnokságnak Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont.

FIFA: leváltották az etikai bizottság két vezetőjét

Az etikai bizottságban betöltött posztjáról távoznia kell a vizsgálatokat végző svájci Cornel Borbelynak, illetve az etikai ügyekben ítélkező német bírónak, Hans-Joachim Eckertnek.

Helyükre a kolumbiai Maria Claudia Rojas, illetve a görög Vasziliosz Szkurisz, az Európai Bíróság korábbi elnöke lett kinevezve.

Olvasói sztorik