Nemzetközi foci

Itt az újabb aranygeneráció? Visszatért az elitbe az Ajax

Jó húsz év után érhet újra csúcsra Európában az amszterdami együttes, amely legutóbb húszéves átlagéletkorú csapattal számolt le a Lyonnal.

Az Európa Liga elődöntőjének első mérkőzése után az Ajax zsinórban tizenkettedik győzelmét húzta be hazai pályán – minden sorozatot figyelembe véve. Az amszterdamiak a 2016-2017-es szezonban remekelnek a nemzetközi kupaporondon, a bajnokságban pedig a Feyenoord mögött a második helyről, mindössze egypontos hátrányból várják a bajnoki hajrát. Meccsenkénti gólátlaguk 3,08, valamint kiemelendő, hogy 1997 után először jutottak be a nemzetközi kupasorozat elődöntőjébe, illetve ott 1996 után tudtak először nyerni.

https://www.youtube.com/watch?v=jON_Et4lUQI

Több nemzetközi sajtóorgánum szerint az Ajax kedd este – a Lyon legyőzése után – üzent a világnak: a klub újra régi fényében tündököl. Az Európa Liga elődöntőjének első mérkőzésén 4-1-re verték a franciákat, így gyakorlatilag karnyújtásnyira kerültek a finálétól. A győzelmet olyan kezdőcsapattal érték el, amelynek átlagéletkora 22 év és 137 nap, míg a lefújás pillanatában 20,4 év volt. Kétség kívül megállíthatjuk: az amszterdami támadógépezet újra remekel; a holland foci szakérője, Simon Kuper pedig úgy fogalmazott: az Ajax 2003 óta a legjobb teljesítményt produkálta a Lyon elleni összecsapáson. (A 2002-2003-as szezonban Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart és Wesley Sneijder vezetésével a Bajnokok Ligája negyeddöntőig jutottak.)

Ajax a Bajnokok Ligájában (illetve elődjében, a BEK-ben) négyszer ért csúcsra, utoljára az 1994-1995-ös szezonban hódították el a legrangosabb európai trófeát. Hollandiában már úgy látják, a legújabb ajaxos generációs a 90’-es évekbeli nagy elődök útjába léphet: nem csak a 4-3-3-as formáció és a támadófoci éli virágzását Amszterdamban, de a pénzügyi stabilitás mellett a személyi feltételek is adottak mind a játékoskeret, mind pedig a szakmai stáb tekintetében.

Az utolsó nagy siker után majd’ huszonöt évvel tehát, 2017-ben tehát ismét reális esélyük nyílik arra, hogy európai sorozatban újra csúcsra érjenek – akkor a Patrick Kluivert, Edgar Davids duó vezette alakulat a Bajnokok Ligája serleg mellett a Szuperkupát is elhódította. Két évtized után ismét különleges siker küszöbén az Ajax Amszterdam…

A kulcstényezők: fedélzeten a korábbi legendák

Az Ajax Amszterdam szakmai stábja az 1990-es évek legendáiból állt össze: Marc Overmars sportigazgatóként, Dennis Bergkamp ügyvezető igazgatóként, Edwin van der Sar pedig vezérigazgatóként dolgozik a klub sikereiért.

Az elmúlt néhány év nagy megújulásában és sikereiben a legkomolyabb szerep Overmarsnak jutott. Az Arsenal korábbi villámgyors szélsője kiépítette a klub játékos-megfigyelő hálózatát, ami szemmel láthatóan nagyon hatékonyan működik.

Jól működő scouting

Overmars 2015-ben a csapathoz csábította az akkor U20-as kameruni válogatott kapust, Andre Onanát (1996) a Barcelonából, a Borussia Mönchengladbactól pedig Amin Younes (1993) érkezett szélsőpozícióba. Onana most már 21 éves, parádés teljesítménnyel kirobbanthatatlan a kapuból – emellett a felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozott. A dél-amerikai fiatal egyébként Japer Cillessen helyét örökölte meg – a holland elment padozni a Barcelonában – és lett méltó utódja. Younest akkoriban mindössze kétmillió fontért szerezték meg, de ő is nyerőembernek bizonyult, a legutóbb mérkőzésen a Lyon ellen is eredményes volt.

A lengyel karmester, Arkadiusz Miliket 2015-ben két millió fontért igazoltak le a Bayer Leverkusentől, majd tavaly nyáron 27 millió fontért adták tovább a Napolinak. A játékoson 25 millió (!) fontot kerestek. Milik tehát ugyan távozott, de harmincegy bajnoki meccsen lőtt huszonegy gólja mégsem hiányzik az idei szezonban. Távozása megnyitotta az utat Kasper Dolberg (1997) előtt, aki kicsit sem ijedt meg a nagy lehetőségtől, a fiatal dán szupertehetségről még lentebb írunk.

A Milikből befolyt összeget erősítésekre fordították nyáron az amszterdamiak: megvették az FC Twentétől 9,35 millió fontért Hakim Ziyechet (1993), aki szélsőként vethető be, és már kilenc gólnál jár – rendkívül meggyőző teljesítménnyel rukkol elő első ajaxos szezonjában.

Januárban holland rekordösszegért szerezték meg David Nerest (1997) a Sao Paulótól, miután tízmillió fontot fizettek a 19 éves brazil csúcstehetségért. A játékos hat bajnokin már háromszor volt eredményes, a nagy rivális Feyenoord elleni csúcsrangadón ráadásul győztes gólt lőtt.

Főszerepben a „fantasztikus kapitány”

A tízes pozícióban Davy Klaassen (1993) offenzív középpályásként kulcsjátékos a támadások kialakításában. Több helyen már a legendás Steven Gerrardhoz vagy éppen Bryan Robsonhoz is hasonlították. A cséká kilenc éves kora óta van az Ajax kötelékében; most már 24 éves, holland válogatott, minden sorozatot figyelembe véve pedig már 16 gólnál jár a 2016-2017-es versenykiírásban, legutóbb az Evertonnal hozták szóba. Ami biztos: nyáron nehéz lesz őt megtartani.

Előtérben Kluivert Jr. és a többi “izgalmas” tehetség

Az Ajax mindig is híres volt kiváló akadémiájáról – amely olyan klasszisokat adott a futballvilágnak, mint Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Frank and Ronald de Boer vagy Clarence Seedorf.
A mostani Ajax sem különbözik sokban a korábbiaktól: már az első csapat soraiban pallérozódik Patrick Kluivert fia, Justin (1999) is, aki a jobb szélen egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújt, ráadásul áprilisban már első gólját is megrúgta az Ajaxban.

Az első csapatban a 17 éves középső védő Matthijs de Light (1999) szintén hamar alapemberré nőtte ki magát, ráadásul a holland válogatottban is bemutatkozhatott. A múlt hónapban a bolgárok elleni pályára lépésével ő lett a legfiatalabb holland, aki 1931 óta lehetőséget kapott a felnőtteknél.

Szintén az akadémiáról került fel Donny van de Beek (1997), aki könnyen elképzelhető, hogy a nyáron távozó csapatkapitány (Klaassen) méltó utódja lehet. Van de Beek is a tízes pozícióban érzi magát a legotthonosabban, a felnőtteknél már 21 tétmeccse van az idei szezonban.

Rajtuk kívül a játékmester Abdelhak Nouri (1997), a támadó Pelle Clement (1996) és a középpályás Frenkie de Jong (1997) is az Ajax akadémiáról lépett feljebb, mindannyian az idei szezonban debütáltak az első csapatban, a következő években meghatározó játékos válhat belőlük.

A húszéves kolumbiai belsővédő, Davinson Sánchezt (1996) 4,25 millió fontért vásárolták meg az Atletico Nacionaltól – az abszolút alapembernek már öt gólja és két gólpassza van az idei szezonban. Nem semmi mutató a fiatal bekktől! Az Ajax mellett korábban a Barcelona is szeretett volna lecsapni játékjogára.

A legkapósabb fiatal támadó (is) Ajax-kötelékben

A 19 éves Kasper Dolberg (1997) minden sorozatot figyelembe véve már húsz gólnál és hat gólpassznál jár ebben a szezonban – ő a legkeresettebb tinédzser Európa-szerte. Hihetetlenül érzi a kaput, nem csak lábbal, de fejjel is hatékony, ráadásul ha kell, szélen is tud játszani. A Liverpool, Manchester United és az Everton mellett a Barcelona is vinné. Nincs kétség afelől: ő a dánok legújabb szupersztárja.

A menedzser – aki a legtöbbet képes kihozni csapatából

Peter Bosz (1962) Maccabi Tel-Avivot hagyta el 2016-ban az Ajax hívó szavára, irányítása alatt már öt akadémista debütált az amszterdamiak felnőtt csapatában. A korábbi holland játékos nagyon bátran nyúl az akadémia fiataljaihoz, ugyanakkor könnyedén építette be a csapatába az újonnan érkező Ziyech, Neres duót is.

– Hogy a Schalke, illetve a Lyon elleni találkozó volt-e a legjobban játszó Ajax az irányításom alatt? Szerintem a Feyenoord és a Köbenhavn ellen is jól játszottunk az Amszterdam Arénában – mondta a tréner. – Az ellenfélnek nagyon kevés lehetőséget adtuk, hogy náluk legyen a labda. Nagyon élvezem az összhangot csapat és szurkolók között. Fantasztikus érzés, amikor az egész stadion a csapat mögött áll.

Visszatért az Ajax?

Ha Bosz így folytatja, olyan magasságokba emelkedhet menedzseri poszton, mint Johan Cruyff, Loius van Gaal vagy éppen Rinus Michels, akik csúcsra vezették Európában a nagymúltú klubot. Ha 2017-ben ismét így lesz, valóban állíthatjuk: az Ajax visszatért.

Olvasói sztorik