Nemzetközi foci

Botrány! Eltiltották a rasszizmus ellen tiltakozó klasszist

Az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A fegyelmi bizottsága kedden eltiltotta a sereghajtó Pescara középpályását, Sulley Muntarit, aki úgy tiltakozott a Cagliari szurkolóinak rasszista bekiabálásai ellen, hogy elhagyta a pályát.

A testület indoklása szerint a szardíniai klubot a szabályzat értelmében nem büntetik meg a vasárnapi eset miatt, mert a kétezer drukker közül csak körülbelül tíz sértegette a bőrszíne miatt a ghánai futballistát.

Muntari a hajrában arra kérte a játékvezetőt, hogy a folyamatos rasszista bekiabálások miatt szakítsa félbe a meccset, de a bíró ezt nem tette meg, sőt reklamálás miatt sárga lapot adott a játékosnak. A középpályás tiltakozásképpen – a játékvezető engedélye nélkül – elhagyta a pályát, amiért megkapta második sárgáját, így egy mérkőzést kell kihagynia.

Korábban a futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) felszólította az olasz ligát, hogy vonja vissza Muntari első sárga lapját, és határozottan lépjen fel annak érdekében, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.

A fegyelmi testület a szurkolók rasszista magatartása miatt kedden megbüntette a Laziót és az Internazionalét, egyben figyelmeztetett, ha az eset egy éven belül megismétlődik, szektorbezárás vár a klubokra.

Az indoklás szerint hétezer Inter-drukker nagyjából nyolcvan százaléka szidalmazta a Napoli szenegáli középhátvédjét, Kalidou Koulibalyt, és akkor is hasonlóan magas volt az arány, amikor a Lazio fanatikusai az AS Roma német védőjét, Antonio Rüdigert szidták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik