Nemzetközi foci

Ki nyeri a Barca-Real versenyfutást Spanyolországban?

Mekkora lökést ad a katalánoknak az El Clásico-siker? Hogyan hat Bale kiválása a madridiakra? Honlapunk ezekre a kérdésekre kereste a választ Koppányi Gergellyel.

Mint ismert, a Barcelona vasárnap este 3-2-re legyőzte a Santiago Bernabéuban a Real Madridot a spanyol bajnokság 33. fordulójában rendezett El Clásicón, ezzel a sikerrel pedig a katalánok pontszámban utolérték az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott királyiakat a tabellán – újra nyílttá téve ezzel a korábban már-már lefutottnak tűnő bajnokságot. A rangadót követő, hihetetlenül izgalmasnak ígérkező hajrá első megmérettetését mindkét csapat játszi könnyedséggel vette: szerda este a gránátvörös-kékek az Osasunát 7-1-gyel küldték haza, míg Zidane csapata 6-2-re intézte el a Deportivót, így a két óriásklub fej-fej melletti versenyfutása egyelőre folytatódott. De ki lehet végül a befutó? Megvédi címét a Barcelona, vagy négy szezon „kihagyás” után visszaül a Real a LaLiga trónjára? A Rangadó.hu Koppányi Gergelyt, az M4Sport szakértőjét, a Real Madrid – a királyi lepel mögött című könyv szerzőjét kérdezte a két csapat esélyeiről:

– A hétvégi El Clásicónak mindenképp lehet kihatása a bajnokság hajrájára, főleg a győztes Barcelona szempontjából. A katalánokon nagyon látszik, hogy elkapta őket a hév. Az Osasunának hetet gurítottak szerdán, és mivel – a Reallal ellentétben – Messiéknek a Bajnokok Ligájára már nem kell koncentrálniuk, engem személy szerint igencsak meglepne, ha a hátralévő négy bajnokiján pontot vesztene a LaLiga címvédője. Igaz ugyan, hogy a Király-kupa döntőjében még jelenése van a Luis Enrique-csapatnak, de az Alavés elleni fináléra már csak a bajnokság vége után kerül sor, szemben a Real Atlético Madrid elleni BL-párharcával – és ugye a két kihívás egyébként sem említhető egymással egy lapon. Ráadásul a Barcelona sorsolása kedvezőbb a hajrában, mint a Realé: a gránátvörös-kékek Espanyol elleni bajnokija csak a városi rivalizálás miatt nevezhető rangadónak, a Villarreallal pedig – amely csapat ellen talán leginkább megizzadhat a klub a végjátékban – otthon játszanak Messiék – kezdte a szakértő.

– Ezzel szemben a Real Madridnak már a soron következő, Valencia elleni bajnokija sem nevezhető lefutottnak (bár a „denevérek” kétségkívül nem szerepelnek túl jól a szezonban), az utolsó három ligameccsüket pedig egy kifejezetten nehéz sorozatként jellemezhetjük: a BL-kvalifikációért küzdő (és azt nagy valószínűséggel el is érő) Sevillával szembeni hazai találkozót követően a Málaga és a Celta Vigo elleni idegenbeli ütközet sem ígérkezik leányálomnak. És ahogy már említettem, az sem könnyíti meg a királyiak dolgát, hogy ehhez jön még legalább 180, de lehet még ennél is több percnyi vérre menő csata az Atléticóval a BL-elődöntőben.

– Nagy kérdés, hogy miként hat a csapatra a drámai körülmények között elvesztett El Clásico – folytatta Koppányi. – A Deportivo ellen nem látszott megviseltnek az együttes, de ugye azon a meccsen a tulajdonképpeni B-csapat lépett pályára, a vasárnapi rangadóhoz képest csak Marcelo és Nacho maradt a kezdőben. A kiütéses győzelem ellenére nincs kétségem afelől, hogy a fontosabb meccseken újra a „gálacsapatával” áll majd ki a Real, és azt még korai megítélni, hogy az El Clásicón szereplő játékosok hogyan dolgozták fel a vereséget. Egyébként az alapesetben tartalékokkal, az Isco-Kovacic-Lucas Vázquez-Asensio-Morata támadósorral látványosan gyorsabb és dinamikusabb a csapat játéka, de hát a klubnál mindenki a BBC bűvöletében él. Zidane és Perez pedig valamiért szerelmes Benzemába, így hiába bizonyít újra és újra Morata, a francia mindig előrébb lesz nála a rangsorban. Ezek miatt úgy gondolom, hogy Bale sérülése talán még jótékony hatással is lesz a csapatra, az edzőnek nem kell kötelezően a megbonthatatlan BBC-vel támadnia, és a remekül teljesítő cserék közül legalább egy valaki lehetőséget kap már a meccsek elejétől kezdve.

És hogy akkor mi lesz a versenyfutás vége? Az Koppányi Gergely szerint is megjósolhatatlan:

– Hogy ki húzza be a bajnokságot? Erre egy határozott fogalmam sincs a válaszom. Tippelni sosem hálás feladat, de ezúttal nem csak az óvatosság mondatja velem azt, hogy megjósolhatatlan a végeredmény. Mint mondtam, a Barcelona szerintem nem fog már botlani, a Real Madrid ellenben nem hiszem, hogy le tudja hozni pontvesztés nélkül a hátralévő bajnoki meccseit. Az persze kérdés, hogy hány pontot hullajtanak Ronaldóék – ha csak kettőt, akkor ők a bajnokok. Összegezve: tényleg 50-50 százalékot adok mindkét csapat végső sikerére, nagyon izgalmas hajrá várható – zárta gondolatait az egykori blogger.

Olvasói sztorik