Nemzetközi foci

Elképesztő! A legfelsőbb bíróság döntött az 1987-es bajnokról

Harminc évet kellett várni a klub történetének legnagyobb sikerére.

A brazil legfelsőbb bíróság a héten úgy határozott, a Sport Club do Recife nyerte az 1987-es brazil labdarúgó-bajnokságot.

A hosszan elhúzódó ügy hátterében az áll, hogy abban az esztendőben a szövetség (CBF) a pénzügyi nehézségei miatt nem tudta megrendezni a bajnokságot, így a 13 legnépszerűbb csapat – három meghívott együttessel kiegészülve – rendezett magának egy saját bajnokságot Copa Uniao néven.

A brazil szövetség a rajtot követően néhány héttel aztán bejelentette, mégis megrendezi a maga bajnokságát 16 másik csapat részvételével, és a menet közben hozott szabályok értelmében a két liga győztesének játszania kellett volna a bajnoki címért – írja az MTI. Erre az összecsapásra a Flamengo és a Recife között azonban soha nem került sor.

A vita azóta folyt a két együttes között, mindegyik saját magát tartotta 1987 brazil bajnokának. Most a legfelsőbb bíróság úgy döntött, a recifei csapaté a bajnoki cím annak ellenére, hogy a szurkolók és a média körében a független bajnokság volt a népszerűbb – viszont nem az volt a hivatalos.

„A bíróság döntött: az 1987-es cím kizárólag minket illet, pont úgy, ahogy azt harminc éve mondjuk” – írta a klub a hivatalos honlapján az ítélet után. A Recife történetének ez a legnagyobb sikere, ezen kívül egyszer, 2008-ban nyert trófeát, akkor a brazil kupát hódította el.

Olvasói sztorik