Nemzetközi foci

Sokk Gulácsiéknak: nem indulhat a BL-ben a Leipzig?

Két külön szabályozás is veszélyezteti a jövő évi szereplésüket.

A 2016-17-es Bundesliga-szezon egyik nagy szenzációja az RB Leipzig tündöklése. A lipcsei klub decemberig élen állt a német bajnokságban, azóta pedig természetesen a Bayern München vette át a vezetést, de szereplésük még annak ellenére is hihetetlen, hogy jól tudjuk: nem szokványos feljutó volt 2015-16 végén a gárda – hogy mást ne említsünk, szinte kizárólag fiatal, tapasztalatlan játékosok alkotják a keretüket.

A jelenlegi második hely, pontosabban az ötödik Hertha előtti tizennyolc pontos előny öt fordulóval a vége előtt azt is jelenti, hogy a BL-helyezés elérése már biztos. Csak az nem, hogy tényleg elindulhat majd ott a csapat…

A csapat főszponzora a Red Bull, amely köztudottan futball-birodalmat épít, melynek első bástyája a gyár székhelyének közelében lévő Salzburg együttese. Az osztrákok már évek óta, szinte megszakítás nélkül az Európa Ligában vitézkednek és a mostani idényben is bajnokok lesznek, így felmerül a kérdés: indíthat-e két csapatot ugyanazzal a tulajdonos ugyanabban a sorozatban? A válasz természetesen nem, de akadnak kiskapuk.

Hogy szól a szabály?

Az UEFA szabályzatának ötös cikkelye kimondja, hogy ugyanazzal a tulajdonossal rendelkező két klub közül legfeljebb egy indulhat az UEFA nemzetközi kupasorozataiban. A kettő közül az indulhat, amely a Bajnokok Ligájára kvalifikált. Amennyiben mindkettő így tett, úgy az erősebb koefficienssel rendelkező vehet részt – ez most nem a Lipcse, hanem a Salzburg.

A lipcseieket az mentheti meg, hogy a Salzburg elképesztően jól gazdálkodott a nyáron (könnyen lehet, hogy tudatosan). Az ötös cikkely ugyanis egész pontosan úgy fogalmaz, hogy ugyanaz a befektető nem lehet felelős mindkét csapat bevételeinek legalább 30 százalékáért – a németek esetében ez fennáll; de mivel az osztrákok jelentős profittal zárták az évet, a klub nincs rászorulva Dietrich Mateschitz (a Red Bull tulaja) hozzájárulásaira, a 30 százalékos határ alatt van.

– Megcsináltuk a házi feladatunkat, hogy megfeleljünk az összes szabálynak. Mindkét együttes teljesen szabad és független, ami a döntéshozást illeti – fogalmazott Oliver Mintzlaff, a lipcseiek ügyvezető igazgatója, aki tudhat erről egyet s mást, miután korábban a teljes Red Bull-futballhálózat vezetője volt.

És hogy miért mondott le?

Hivatalosan ezt ugyan nem erősítették meg, de könnyen lehet, hogy ennek is az ötös cikkelyhez van köze, amely azt is kimondja, hogy egy ember nem lehet része (közvetlenül és közvetetten sem) egynél több UEFA-sorozatban résztvevő klub adminisztrációjának, menedzsmentjének vagy szakmai stábjának.

Ugyanez igaz volt korábban Ralf Rangnickra is, aki szintén a nyáron mondott le sportigazgatói szerepköréről, amelyet egyszerre végzett Lipcsében és Salzburgban.

Mégis aggódnia kell a Lipcsének?

Az ötös cikkely szabályozásait tehát úgy néz ki, megkerülte az RB Leipzig (bár ennek tisztázása még formailag hátra van), de minden baj egyelőre nem hárult el.

Most jön még csak képbe ugyanis a Financial Fair Play, vagyis a Pénzügyi Fair Play néhány éve bevezetett szabályozása, amely kimondja, hogy 4,2 millió fontnál nagyobb összeggel egyetlen klub költségei sem haladhatják meg a bevételeit három szezonon keresztül.

Ez komoly problémát okozhat a német csapatnak, hiszen ha csak az átigazolásokra gondolunk, a Lipcse nagyjából 85 millió fontot költött az elmúlt két idény során, miközben alig néhány millió font értékben értékesített játékosokat.

Bár a fennálló különbözetet részben fedezheti majd a tulajdonos, Dietrich Mateschitz, a Daily Mail cikke szerint még így is fenn matad mintegy 25-34 millió fontnyi kiadás, amelyet valamilyen módon bevételekkel el kell majd fednie a csapatnak a nyár folyamán, különben szankciókkal nézhet szembe.

Ez pedig nem jó jel, ha figyelembe vesszük, hogy az RB Leipzig a Bajnokok Ligája előtt vélhetőleg szeretné majd még tovább erősíteni keretét…

Olvasói sztorik