Nemzetközi foci

Futballzsenik napja a bolondos április elseje

A nap leghíresebb labdarúgó szülöttjei szinte kivétel nélkül hihetetlen pályafutást tudhatnak magukénak.

Április elseje a bolondozás napja, ebben a sportportálok sem lógnak ki a sorból, így bizony az olvasóknak igencsak észnél kell lenniük, mit hisznek el a mai nap híreiből. Azonban április elseje egyben nem egy labdarúgó, szakvezető születésnapját is jelöli – hogy csak valaha volt legnagyobb klasszisunkat, Puskás Ferencet említsük: az Aranycsapat legendája ma lenne kilencven éves.

Rajta kívül is több híres futballista ünnepelné, illetve ünnepli április elsején a születésnapját – a Rangadó.hu a nap szülöttjei előtt tiszteleg legújabb összeállításával.

Klasszisok napja a mai: Puskás Ferencnél maradva, szinte lehetetlen minden sikerét felsorolni az 1927. április elsején született legendának. A magyar válogatottal világbajnoki ezüstérmes, illetve olimpiai bajnok lett, míg a Honvéddal és a spanyol Real Madriddal ötször-ötször lett bajnok, utóbbival ráadásul BEK-et is nyert, háromszor. Egyéni elismerései is külön cikket érdemelnének: a spanyol és a magyar bajnokságban is halmozta a gólkirályi címeket, hihetetlen gólrekordokat döntött minden ligában, ahol pályára lépett. Edzőként a BEK-döntőig vezette a Panathinaikoszt, mellyel kétszer lett görög bajnok, de Ausztráliában is sikert sikerre halmozott a South Melbourne Hellas élén.

Negyvenkilenc évvel később egy szintén magyar rekorder labdarúgó látta meg a napvilágot, Király Gábor személyében. A negyvenegyéves kapus születésnapja előtt pár nappal plusz két évvel toldotta meg a szerződését a Szombathelyi Haladásnál – hiába, a kapusokat nem véletlenül emlegetik a legőrültebb játékosoknak. Összesen 108-szor húzta magára a magyar válogatott mezét, ezzel abszolút rekorder, tudása és szürke mackóalsója pedig világhírnévhez segítette. A Haladásból elindulva megjárta Németországot (először a Herthában védett, mellyel a BL-t is megjárták), játszott Angliában (Crystal Palace, West Ham, Aston Villa, Burnley), majd ismét a Bundesliga következett (Leverkusen, 1860 München), hogy aztán Angliában (Fulham) lezárva légióskarrierjét visszatérjen Szombathelyre. Negyvenévesen oszlopos tagja volt az Európa-bajnokságra kijutott magyar csapatnak, ezt követően köszönt el a nemzeti együttestől.

Külföldi „bolondoknapi” játékosokból sincs hiány: a mai nap szülöttje például a holland Clarence Seedorf is, aki egy évvel idősebb Királynál. Az Ajax, a Real Madrid, az Inter és a Milan korábbi játékosa aktív pályafutása alatt holland, spanyol és olasz bajnok is volt, ráadásul az Ajaxszal, a Reallal és a Milannal is megnyerte a Bajnokok Ligáját – utóbbival kétszer is –, ami a mai napig utolérhetetlen rekord a sorozatban. Egyéni elismerésekből sincs hiánya: többek között ő is tagja a FIFA 100-as listájának, melyen Puskás Ferenccel szerepel egy sorban.

Az 1946-ban született olasz Arrigo Sacchi edzőként tette le a névjegyét. Az AC Milan debütáló edzőjeként megnyerte az olasz bajnokságot 1988-ban, majd a következő két évben a BEK-ben volt legyőzhetetlen a csapata – 1989-ben a Steauát 4-0-ra, 1990-ben a Benficát 1-0-ra győzte le az együttes a fináléban, és ezekben az években az Európai Szuperkupa is a Milant illette meg, ráadásul az Interkontinentális Kupában is bezsebelte az első helyet. 1991-ben olasz kapitány lett, három évvel később a világbajnoki döntőben az azóta milliószor emlegetett Baggio-tizenegyessel maradt alul a csapata a tizenegyes-párbajban. Később már a komolyabb sikerek elmaradtak, de Sacchi is legenda a futballban: az UEFA történetének tíz legjobb edzője közé választották idén januárban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik