Nemzetközi foci

Pelé aláírása még sohasem ért ennyit

Elkelt a világ legértékesebb Panini futballmatrica-albuma.

Szerte Európából, így Magyarországról is nagyon sokan licitáltak a Pelé aláírásával kínált Panini futballmatrica-albumra, amely végül 12 ezer euróért kelt el, és ezzel minden idők legdrágább Panini-albumává vált.

A relikvia az 1970-es mexikói világbajnokság nemzetközi albuma. Az 50 éves kiadvány önmagában is ritka, ám ezenfelül vadonatúj állapotú, és hiánytalanul tartalmazza a 271 eredeti matricát. Az albumot ráadásul kétszer is aláírta Pelé, a legendás brazil focista.

„A világbajnokság idején Pelé 29 éves volt, és a verseny sztárja. Brazília megnyerte a vébét, Pelé pedig négy gólt lőtt, egyet az Olaszország elleni döntőben. Az ő aláírása még értékesebbé teszi az albumot a gyűjtők számára” ‒ hangsúlyozta Wouter Waaijers, a Catawiki Panini-szakértője.

Az albumot egy holland gyűjtő kínálta eladásra, az új tulajdonos pedig Olaszországban él. A kiadvány végül a becsült árnál jóval magasabb összegért kelt el a Catawiki online aukciós platformon.

A ritka Panini-albumok értéke emelkedett az elmúlt néhány év során, amit a rekordösszegű eladás is alátámaszt.

„Egyértelmű, hogy a régi Panini-albumok értéke kétévenként, az Európa- és világbajnokságok ideje alatt növekszik. Ez nem csak a régi kiadványokra érvényes, hanem az utóbbi évek Európa- és világbajnokságainak albumaira is. Amerikában a sporttémájú cserekártyák már jó ideje termelnek pénzt, és ez mára már Európába is kezd elterjedni. Érdemes gondosan bánni a hiánytalan Panini-albumokkal, mivel pár év múltán jó eséllyel adhatjuk el őket sok pénzért” – tette hozzá.