Nemzetközi foci

Az ezredes: Buffon pályafutása számokban

A péntek este mérföldkőhöz érkező hálóőr számos rekordot tart.

Mint ismert, az Albánia elleni, 2-0-s olasz győzelemmel véget ért világbajnoki-selejtezőmérkőzésen pályafutása ezredik mérkőzését is lejátszotta a Squadra Azzura és a Juventus elnyűhetetlen kapusa, Gianluigi Buffon. A Serie A-ban 22 éve bemutatkozó 39 esztendős kapus mögött hihetetlen karrier áll, amelyre az OptaSports számainak segítségével tekintünk vissza e jeles alkalomból:

3 – Andrea Pirlo és Paolo Maldini mellett Buffon az egyetlen olasz labdarúgó, aki legalább 100 alkalommal pályára lépett a Bajnokok Ligájában – a hálóőr jelenleg 103 BL-meccsnél tart.

5 – világbajnokságon vett részt Buffon – ezt a kapuson kívül csak Lothar Matthaus és Antonio Carbajal mondhatja el magáról.

7 – Az egyéni és csapatszinten is hatalmas sikereket elért legenda hét (egyesek szerint 9) olasz bajnoki címmel büszkélkedhet, ami rekord a kapusok között.

11 – alkalommal választották meg Buffont a Serie A legjobb kapusának.

17 – Buffon 17-szer lépett pályára Eb-meccsen, ezzel szintén az élen áll a saját posztját tekintve – valamint 17 évesen mutatkozott be a Serie A-ban is a Parma színeiben.

20 (22) – trófeát nyert pályafutása során a talján hálóőr.

23 – büntetőt hárított pályafutása során az olaszok egyese.

53 – millió euróért vette meg Buffont a Juventus a Parmától 2001 nyarán, amivel mai napig ő a világ legdrágább kapusa.

88 – A pályán és azon kívül is példamutató magatartást tanúsító Buffon talán egyetlen botránya: a 2000-2001-es szezonban a korábbi 1-es helyett a fasizmushoz köthető 88-ast választotta mezszámának a kapus – de Buffon szerint csak az újjászületését akarta ezzel szimbolizálni, és a botrány kirobbanása után rögtön le is cserélte azt a 77-esre.

168 – Az Albánia elleni meccs volt Buffon 168. válogatottsága, amellyel szintén rekorder nem csak hazájában, de a hagyományosan vett öt nagy európai futballnemzet (Anglia, Németország, Spanyolország, Franciaország) játékosainak tekintetében is.

426 – Pályafutása ezer meccséből ennyin nem kapott gólt az isteni Gigi.

614 – Az olasz élvonalban minden idők harmadik legtöbbször pályára lépő játékosa Buffon, de Javier Zanetti mindössze egyetlen, Maldini pedig 33 mérkőzéssel előzi meg a kapust – így ha tervei szerint legalább még egy évet lehúz a Juventusban (vagy bármely más Serie A-s csapatban) a játékos, úgy ebben a kategóriában is rekorder lehet.

828 – alkalommal tudták bevenni Buffon kapuját az ellenfelek ezer meccsen.

973 – A végére még egy rekord: 2016 januárja és márciusa között 973 percen keresztül maradt érintetlen Buffon kapuja, ami szintén egyedülálló a Serie A történelmében.

1000 – Így vált ezredessé a legenda: 612 meccs a Juventusban, 220 a Parmában, 168 a válogatottban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik