Nemzetközi foci

Vb, 2026 – nem lesz hol megrendezni?

Sok kérdést vet fel a döntés, mely szerint 48 válogatott vehet részt a tornán.

Európában csak néhány ország lenne képes megrendezni 2026-ban a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokságot az európai szövetséget (UEFA) vezető Aleksander Ceferin szerint.

– Nehéz lesz sok jelentkezőt találni, ahol tucatnyi alkalmas stadion áll rendelkezésre. Európában két, talán három ország jöhet szóba, több nem – jelentette ki a szlovén sportdiplomata. – Afrikában nincs ilyen, talán Kína, talán az Egyesült Államok és ennyi. A 48 nagyon magas szám – tette hozzá.

A nemzetközi szövetség (FIFA) januárban duzzasztotta fel a vb-mezőnyt 32-ről 48 csapatra – írja az MTI. Gianni Infantino FIFA-elnök februárban közölte, örülne annak, ha több ország közösen rendezné a 2026-os világbajnokságot. A közös rendezésre eddig egyetlen példa volt a vb-k történetében, amikor 2002-ben Japánban és a Koreai Köztársaságban tartották az eseményt.

Az Európa-bajnokságokon már szinte megszokott ez a felállás, 2000-ben Hollandia és Belgium, 2008-ban Ausztria és Svájc, 2012-ben pedig Ukrajna és Lengyelország bonyolította le a kontinensviadalt, amelyre 2020-ban 13 ország egy-egy városában – köztük Budapesten – kerül majd sor.

Ceferin ennek kapcsán leszögezte, azt szeretné, ha 2020 után ismét legfeljebb egyszerre két ország lenne a házigazda.

– A 2020-as rendezés nagy kihívás az UEFA számára, ezért a későbbiekben nem lesz ilyen, legalábbis amíg én vagyok az elnök – jelentette ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik