Nemzetközi foci

Suárez műesése változásokat hozhat a labdarúgásban

Egy svéd másodosztályú csapatnál drasztikus akcióra készülnek.

Mint ismert, a Barcelona egy hete hazai pályán 6-1-re győzött, így az első mérkőzésen elszenvedett négygólos vereség ellenére továbbjutott a PSG ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Bár a katalánok küzdeni tudását – és azt, hogy egy ilyen teljesítmény után megérdemelten van ott a csapat a legjobb nyolc között – balgaság lenne megkérdőjelezni, egyvalami vitathatatlan: a spanyolok ötödik gólját megelőző tizenegyesnél Luis Suárez egyszerűen feldobta magát. A műesés Európa-szerte nagy port kavart (egyesek még a mérkőzés újrajátszásának követelésétől sem riadtak el), de senki nem ment olyan messzire, mint egy svéd másodosztályú klub, az Osters – az együttes sportigazgatója szerint a csapat hajlandó komoly áldozatokat hozni annak érdekében, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő.

– Nem hirtelen felindultságból döntöttünk így, én magam már régóta gondolkozom a dolgon, de tény: a téma a múlt heti Barcelona-PSG meccs, konkrétabban Suárez műesése kapcsán vetődött fel komolyan. Bár nyilvánvalóan teljesen más szinten állunk, végső soron ugyanazt a sportot játsszuk – ez pedig nem az a futball, amit mi magunkénak akarunk tudni. Mi nem akarunk győzni ilyen módon, ezért változtatásokat eszközölünk: az ilyen eseteket ugyanis ki kell irtani a játékból. És itt nem a kérdéses tizenegyesekről beszélek, de könyörgöm, elkezdhetnénk büntetni legalább az egyértelmű csalásokat? Például ha valaki feldobja magát, vagy sérülést tettet, miközben az egész stadion és az összes kamera látta, hogy nem történt semmi…

– Nem tudom, a topklubok miért nem cselekszenek ez ügyben, de mi fogunk: készek vagyunk rá, hogy pénzbüntetéssel és eltiltással sújtsuk a saját játékosainkat is, ha szimulálnak. Még akkor is, ha a bíró “megette” a dolgot, és esetleg győzelmet érő gólt szerzünk az esetből. Ez nem egy PR-fogás – hiszünk benne, hogy tényleg elindíthatunk valamit, és hozzánk hasonlóan más klubok is meglépik ezt a dolgot. Idővel remélhetőleg a világ elitjéhez tartozó együttesek is – magyarázta Johan Lindberg.

Olvasói sztorik