Nemzetközi foci

Háromszor annyiba kerül a magyar nemzeti stadion, mint a román

NFL-arénával vetekszik az ár.

Kapcsolódó cikkek

Néhány nappal ezelőtt jelentette be a Kormányinfón Lázár János, hogy a 2020-as Európa-bajnokságra épülő Új Puskás Ferenc Stadion (a régit 4 milliárd forintért bontották el) költségkerete az eredeti 90 milliárdos tervekkel ellentétben 190 milliárd forintba (654 millió dollár, 618 millió euró) fog kerülni.

A hihetetlen árnövekedés kapcsán a 444.hu sok más, hasonló kaliberű stadion költségeivel vetette össze az új magyar nemzeti stadionét és elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy az Új Puskás Stadion ezek közül talán a legdrágább lesz.

A portál szerint az Arsenal pályáját, az Emirates Stadiont 2006-ban még az angliai árak mellett is “csak” 390 millió dollárért húzták fel; míg a Benfica 2003-as létesítményét 118,7 millió euróért (a magyar árának kevesebb mint egyötödéért). Mindkét stadion nagyjából akkora, mint a leendő arénánk, vagyis körülbelül 65-67 ezer fős, csakúgy, mint a 150 millió eurós Marseille-i Vélodrome, ahol válogatottunk a nyáron Eb-meccset is játszott.

Miközben a teljes Európai Játékok (az olimpia kisebb, európai versenyzők számára kiírt mása) 600 millió euróba került Bakunak 2015-ben, a következő rendezvény pedig maximum 500 millió euróba fog kerülni (előírás szerint); ott rengeteg sportágat kellett lebonyolítani egyetlen városban.

Amennyiben a környező országok beruházásait nézzük, már egy fokkal jobb a helyzet. Kijevben a 70 ezer fős aréna atlétikai pályával együtt 548 millió euróba került; Bukarestben az 55 ezer fős stadion 234,5 millió eurót jelentett szomszédainknak.

A 444 cikke végezetül egy hasonló játékterű NFL-stadionnal is összevetette a magyar beruházást, az Indianapolis Colts stadionja 720 millió dollárba került, de az amerikai viszonyokat ismerve az a létesítmény jóval nagyobb kényelmi funkciókat szolgáltat, mint az Új Puskás Ferenc Stadion fog – többek között behúzható tetőszerkezettel rendelkezik.

A Rangadó.hu a most épülő új Tottenham-stadion költségeinek is utánajárt. A Daily Mail 2015. decemberi cikke szerint ez is jelentősen túllépi az eredetileg tervezett költségkeretet, a klub akkori közleménye szerint 750 millió fontnál járt (ugyanennyibe került a Wembley is), a befogadóképessége pedig 61 ezer fős. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy azt az arénát már eleve úgy tervezik, hogy NFL-mérkőzéseket lehessen benne rendezni, megágyazva ezzel egy esetleges londoni franchise-nak (az amerikai futball-bajnokságnak egyelőre három mérkőzését rendezik Londonban, a szám a következő években nőni fog).

Olvasói sztorik