Nemzetközi foci

A legenda megkönnyezte Ranieri kirúgását, Mourinho stadiont nevezne el róla

Megdöbbentek az edzők.

A Manchester United vezetőedzője, José Mourinho azt javasolta, hogy a csütörtökön menesztett kollégájáról, Claudio Ranieriről nevezzék el a Leicester City stadionját.

– Ő írta a Premier League legszebb történetét, megérdemli, hogy a Leicester stadionját róla nevezzék el – nyilatkozta Mourinho, aki pénteki sajtótájékoztatóján szolidaritása jeléül Claudio Ranieri nevének kezdőbetűit viselte az ingén.

A leicesteri stadion jelenleg a King Power nevet viseli, ez a klub thaiföldi tulajdonosainak cége.

– Engem is bajnokként menesztettek a Chelsea-től, óriási negatívumként éltem meg, úgyhogy átérzem Claudio helyzetét. Ráfizetett a sikereire – tette hozzá a portugál tréner.

Az olasz Claudio Ranieri 2015 nyarán vette át a Leicester City irányítását, amellyel tavaly tavasszal bajnok lett, erre a szezon előtt ötezerszeres szorzóval lehetett fogadni Nagy-Britanniában. Csapata a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőbe jutott, és ott csak 2-1-re veszítette el az első mérkőzést szerdán a Sevilla otthonában, tehát maradt esélye a továbblépésre.

Ezzel szemben a Premier League-ben rendkívül gyengén szerepel az együttes, az elmúlt öt meccsén kikapott, és csak egy pont választja el a kieső zónától. A thaiföldi tulajdonosok egy hete még rendíthetetlen támogatásukról biztosították a trénert, akit a nemzetközi szövetség (FIFA) az év legjobbjának választott.

Lineker is megkönnyezte

Gary Lineker, az angol labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya megkönnyezte, hogy csütörtökön menesztették egykori csapata, a bajnoki címvédő Leicester City vezetőedzőjét.

– Amit az elmúlt szezonban csinált, az rendkívüli, viszont a tulajdonosok – vagy akik részt vettek a döntés meghozatalában – hálátlanok voltak. Múlt éjjel megkönnyeztem, ami történt, mert megmagyarázhatatlan számomra. Claudióért, a labdarúgásért és a klubomért is hullajtottam egy könnycseppet – nyilatkozta a BBC-nek Lineker, aki pályafutása első hét idényét a Leicesterben töltötte.

Hozzátette, minden bizonnyal pánikreakcióról volt szó a thaiföldi tulajdonosok részéről.

– Rossz döntés született, nagyon szomorú vagyok. Az csak egy mítosz, hogy egy új edző azonnal segíteni tud. Néha előfordul, de a statisztikák szerint ilyenkor nem történik nagy változás – vélekedett a televíziós műsorvezetőként és szakkommentátorként tevékenykedő volt csatár.

A Premier League-klubok vezetőedzőinek pénteki sajtótájékoztatóin szinte kivétel nélkül szóba került Ranieri menesztése.

– Ez nem árnyékolja be Claudio történetét, mindig a történelmi eredményről fognak emlékezni rá, teljes joggal. Meg vagyok döbbenve. Régóta ismerem őt, igazi úriember és rendkívül pozitív személyiség – vélekedett Eddie Howe, a Bournemouth szakvezetője.

– Bajnok volt és az év edzője, mégis kirúgták. Ez a modern futball, Claudio. Mosolyogj, barátom, hiszen senki nem veheti el tőled, amit alkottál – írta közösségi oldalán José Mourinho, a Manchester United szakvezetője.

Az olasz Claudio Ranieri 2015 nyarán vette át a Leicester City irányítását, amellyel tavaly tavasszal bajnok lett, erre a szezon előtt ötezerszeres szorzóval lehetett fogadni Nagy-Britanniában. Csapata a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőbe jutott, és ott csak 2-1-re veszítette el az első mérkőzést szerdán, a Sevilla otthonában, tehát maradt esélye a továbblépésre.

Ezzel szemben a Premier League-ben rendkívül gyengén szerepel az együttes, az elmúlt öt meccsén kikapott, és csak egy pont választja el a kiesőhelytől. A thaiföldi tulajdonosok egy hete még rendíthetetlen támogatásukról biztosították a trénert, akit a nemzetközi szövetség (FIFA) az év legjobbjának választott.

A fogadóirodák szerint Ranieri honfitársa, Roberto Mancini a legesélyesebb a vezetőedzői posztra.

– Sajnálom Ranieri barátomat, aki örökké része lesz a klub történelmének, és ott marad a Leicester-szurkolók és minden futballrajongó szívében – írta az interneten Mancini, aki 2012-ben bajnokságot nyert a Manchester Cityvel.

Szintén az utódjelöltek között van a Leicester korábbi edzője, Nigel Pearson, továbbá Alan Pardew, Guus Hiddink, Neil Lennon, Frank de Boer é-s Gary Rowett.

Olvasói sztorik